Klar besked til Pape: Sociale problemer forsvinder ikke, bare fordi de irriterer dig
Socialrådgiver Bettina Post (tv.) er langt fra tilfreds med Søren Pape Poulsen (th), efter han til Avisen.dk har sagt, at kontanthjælpsmodtagere prioriterer TV-pakker over vinterstøvler til børnene. (Foto: Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix )
Socialrådgiver Bettina Post er oprørt over K-formand Søren Papes kritik af kontanthjælpsmodtageres pengeforbrug. Det er vrøvl, at kontanthjælpsmodtagere prioriterer TV-pakker over vinterstøvler til børnene, siger hun.

Når den konservative partiformand Søren Pape Poulsen siger, at kontanthjælpsmodtagere prioriterer at købe dyre TV-pakker og cigaretter før vinterstøvler til børnene, tegner han et skævt billede af en udsat gruppe mennesker.

Det mener Bettina Post, der har mangeårig erfaring som socialrådgiver og i dag er borgerrådgiver i Høje Taastrup Kommune. 

- Jeg ved ikke, hvor Søren Pape har det fra, at kontanthjælpsmodtagere prioriterer helt tosset. At de skulle kaste om sig med penge og køber dyre TV-pakker, før de køber en spegepølse. Det må være en anekdote, man bruger i de miljøer, hvor man absolut ikke synes, at vi skal tale om, at der er fattigdom i Danmark, siger Bettina Post.

Reaktionen kommer, efter at Pape i et interview med Avisen.dk har anfægtet nogle kontanthjælpsmodtageres prioriteringer og understreget nødvendigheden af at tage ansvar for eget budget. 

- Vi kan ikke forhindre folk i at opføre sig tåbeligt. Der er jo mennesker i det her land, der opfører sig fuldstændig tåbeligt med deres penge, og det er jo svært at gøre til et statsproblem. Der må man også selv tage et ansvar, siger Pape. 

Partiformanden taler om mennesker, der vælger at bruge penge på 'alle mulige TV-pakker, den nyeste telefon, rygning og 100 andre ting,' før de køber vinterstøvler til deres børn.

- Så synes jeg, at man har et prioriteringsproblem, erklærer Pape, der samtidig er optaget af, at en enlig mor på kontanthjælp med to børn har 17.000 kroner til rådighed hver måned. 

Noget vrøvl

Bettina Post fastholder, at økonomien er 'vanvittig skrabet' i kontanthjælpsfamilier: 

- Den der forestilling om, at der er masser af penge at gøre godt med, og at man bare bruger dem på TV-pakker og cigaretter, er virkelig skævt i forhold til, hvad der rent faktisk foregår, siger socialrådgiveren og uddyber:

- Der er mennesker, som har fået halveret deres indkomst, fordi de har mistet et job. Det kan være, at nogle af dem siger, at det i hvert fald ikke er nu, de skal holde op med at ryge. Vi andre forstår måske ikke, at det kan være en trøst at ryge, men når man er havnet på bunden, kan det være det eneste normale, der er tilbage i hverdagen, siger Bettina Post.

Hun kalder det 'vrøvl,' at forældre på kontanthjælp skulle prioritere TV-pakker før vintertøj til børnene. Men hun siger samtidig, at der blandt kontanthjælpsmodtagere er mennesker, som træffer 'dumme valg,' når de bruger deres penge. 

- Nogle af de mennesker, som hænger fast i kontanthjælpen i mange år, er vokset op uden rollemodeller, som kunne hjælpe dem med at træffe gode valg. Deres udfordring er, at de træffer dumme beslutninger, som måske fører til misbrug eller kriminalitet.  Det kaldes sociale problemer, og de forsvinder altså ikke, bare fordi de irriterer Søren Pape, siger Bettina Post.  

I interviewet med Avisen.dk siger Søren Pape Poulsen også, at han 'står helt af,' når han hører, at der er kommet 50.000 flere fattige børn i Danmark.  

'Bullshit,' lyder Bettina Posts umiddelbare kommentar. Selv om Danmark ikke har en officiel fattigdomsgrænse, er hun overbevist om, at tusinder af familier lever under betingelser, der kan betegnes som fattigdom. Hvor budgettet er stramt, og hvor der ikke er råd til uforudsete udgifter og en uges årlig ferie.

- Jeg har ikke noget problem med, at der er forskel på folks indkomster. Men der findes  kontanthjælpsfamilier, hvor man konstant oplever, at man ikke er med. Hvor man aldrig kommer i biografen eller i svømmehallen, fordi det er for dyrt. Skulle vi så ikke unde dem, at de har en TV-pakke og noget cola fra Netto at hygge sig med, siger Bettina Post.  

via Listen To News