Oprørerne har taget kontrollen i Libyen

Libyens diktator, Moammar Gaddafi, har i følge oprørere og udenlandske observatører mistet kontrollen over hovedstaden Tripoli.
Der er glæde i Libyens hovedstad Tripoli, efter oprørerne har taget magten.
Der er glæde i Libyens hovedstad Tripoli, efter oprørerne har taget magten. Foto: Polfoto, (AP Photo/Alexandre Meneghini) / POLFOTO

Gaddafis æra i Libyen er så godt som slut.

Hans sikkerhedsstyrker har lagt deres våben og overgivet sig til oprørerne, som er strømmet ind i Tripoli siden sent søndag, skriver reuters.com.

Samtidig er begge Gaddafis sønner blevet taget til fange.

En af oprørsregeringens topfolk advarer dog om, at der stadig er soldater i hovedstaden Tripoli, som er loyale over for Gaddafi.

"Kampen er ikke ovre endnu. Med guds vilje, vil vores sejr være komplet om et par timer," tilføjer Mahmoud Jibril.

Gaddafi har i to radiotaler de seneste 24 timer kaldt folket til våben.

"Jeg giver ordre til at åbne våbenlagrene. Jeg påkalder alle libyere til at deltage i kampen. Dem som er bange, giv jeres våben til jeres mødre eller søstre."

Gaddafis informationsminister, Mussa Ibrahim, siger ligeledes, at "tusinder af frivillige og soldater er klar til at kæmpe."

Men ifølge adskillige udenlandske observatører spiller Gaddafis regime på sidste vers. Natos generalsekretær Anders Fogh Rasmussen siger således i en udtalelse:

"Gaddafis regime er tydeligvis ved at smuldre. Jo før Gaddafi indser, at han ikke kan vinde slaget imod sit eget folk, jo bedre, så folket i Libyen kan blive sparet for mere blodsudgydelse og lidelse."

En talsmand for Gaddafi siger, at Gaddafi vil forhandle med oprørerne.

Kilde: Reuters.com

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.