Oppositionsleder dropper præsidentvalg i Kenya

Odinga meddeler, at han ikke vil stille op til omvalget til præsidentposten i Kenya.
Tilhængere af Kenyas oppositionsleder, Raila Odinga, demonstrerer i Nairobi med krav om, at ledende embedsmænd fra valgkommissionen skal gå af. Demonstrationen var mandag. Nu har Odinga meddelt, at han har opgivet at få reformer i valgkommissionen, så nu dropper han ud af præsidentvalget 26. oktober.
Tilhængere af Kenyas oppositionsleder, Raila Odinga, demonstrerer i Nairobi med krav om, at ledende embedsmænd fra valgkommissionen skal gå af. Demonstrationen var mandag. Nu har Odinga meddelt, at han har opgivet at få reformer i valgkommissionen, så nu dropper han ud af præsidentvalget 26. oktober. Foto: Brian Ongoro/AFP

Kenyas oppositionsleder, Raila Odinga, trækker sit kandidatur til præsidentvalget 26. oktober.

Han begrunder det med, at valgkommissionen (IEBC) ikke har gennemført de nødvendige reformer i forbindelse med valget.

- Vi har overvejet vor stilling i respekt for det kommende valg, har taget Kenyas folks, regionens og verdens interesser i betragtning, og vi mener, at alle er bedst tjent med, at partiet dropper sit kandidatur til præsidentvalget 26. oktober, siger han.

Det kommende valg er et omvalg af præsidentvalget fra august.

Det blev vundet af den siddende præsident, Uhuru Kenyatta, men Odinga protesterede til valgkommissionen over uregelmæssigheder. Han mente, at valget var blevet hacket, og at der var manipuleret med resultatet.

Det endte med, at valget blev annulleret, og det skal så gå om 26. oktober.

Efter Odingas melding siger præsident Kenyatta, at præsidentvalget alligevel finder sted.

- Vi har ikke noget problem med at gå til valg igen. Vi er sikre på, at vi får flere stemmer end forrige gang, siger Kenyatta ifølge Reuters til tilhængere under et vælgermøde i byen Voi.

Da valget blev annulleret, var det så vidt vides første gang, at en domstol havde annulleret et præsidentvalg i Afrika.

Siden da har Odinga og hans parti, Nasa, erklæret, at de ikke deltager i præsidentvalget, medmindre valgkommissionen gennemfører reformer.

- Vi er nået til den konklusion, at IEBC ikke har intentioner om at gennemføre reformer, når det gælder kommissionens personale og operationer. Alt tyder på, at valget 26. oktober bliver værre end det forrige, siger Odinga.

/ritzau/AFP

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.