Oppositionen vil til bunds i asbestsag
Trafikminister Flemming Hansen siger, at han intet vidste, men hans ministerium har i mere end seks år kendt til sundhedsskadeligt asbest i S-tog. S vil have sagen kulegravet.

Det er forrykt, at Transportministeriet har kendt til problemer med skadelig asbest i S-tog i seks år uden at have gjort noget ved det. Det mener både, De Radikale, Enhedlisten og Socialdemokraterne:

»Det er chokerende nyt, at ministeriet har været vidende om den farlige asbest i seks år uden at gribe ind. Det sætter sagen i et helt nyt lys, og vi vil til bunds i den. Det skal undersøges, hvordan og hvorfor ministeriet bevidst eller ubevidst gemmer sådan en sag væk,« siger medlem af Folketingets trafikudvalg Magnus Heunicke (S).

Transportministeriet har i over seks år vidst, at der var asbest i S-togene, og at asbesten udgjorde en sundhedsrisiko for ansatte og passagerer. Trafikministeriet modtog allerede i april 2000, før den nuværende transportminister Flemming Hansen (K) selv blev minister, et notat fra DSB. Her stod blandt andet, at S-togene indeholdt asbest, som kunne være til fare for passagerer og ansatte.

Ikke desto mindre udtalte Flemming Hansen 9. december i år til Danmarks Radio, at han var chokeret over, at der indtil dagen før havde været et asbesttog i drift, og at han ikke selv har kendt til problemet før nu.

Ifølge ministeriet dukkede DSB-notatet først op den 14. december i år, da Flemming Hansen var kaldt i samråd om den ulmende asbestskandale.

Ministeriet har ganske enkelt ikke gjort sit arbejde godt nok, mener lektor i offentlig ret ved Aalborg Universitet, Sten Bønsing:

»Når der ligger et dokument fra foråret 2000, som omtaler det her problem, så er det selvfølgelig noget, som ministeren skulle have vidst,« siger Sten Bønsing til Politiken.