Oppositionen vil til bunds i asbestsag

Trafikminister Flemming Hansen siger, at han intet vidste, men hans ministerium har i mere end seks år kendt til sundhedsskadeligt asbest i S-tog. S vil have sagen kulegravet.

Det er forrykt, at Transportministeriet har kendt til problemer med skadelig asbest i S-tog i seks år uden at have gjort noget ved det. Det mener både, De Radikale, Enhedlisten og Socialdemokraterne:

»Det er chokerende nyt, at ministeriet har været vidende om den farlige asbest i seks år uden at gribe ind. Det sætter sagen i et helt nyt lys, og vi vil til bunds i den. Det skal undersøges, hvordan og hvorfor ministeriet bevidst eller ubevidst gemmer sådan en sag væk,« siger medlem af Folketingets trafikudvalg Magnus Heunicke (S).

Transportministeriet har i over seks år vidst, at der var asbest i S-togene, og at asbesten udgjorde en sundhedsrisiko for ansatte og passagerer. Trafikministeriet modtog allerede i april 2000, før den nuværende transportminister Flemming Hansen (K) selv blev minister, et notat fra DSB. Her stod blandt andet, at S-togene indeholdt asbest, som kunne være til fare for passagerer og ansatte.

Ikke desto mindre udtalte Flemming Hansen 9. december i år til Danmarks Radio, at han var chokeret over, at der indtil dagen før havde været et asbesttog i drift, og at han ikke selv har kendt til problemet før nu.

Ifølge ministeriet dukkede DSB-notatet først op den 14. december i år, da Flemming Hansen var kaldt i samråd om den ulmende asbestskandale.

Ministeriet har ganske enkelt ikke gjort sit arbejde godt nok, mener lektor i offentlig ret ved Aalborg Universitet, Sten Bønsing:

»Når der ligger et dokument fra foråret 2000, som omtaler det her problem, så er det selvfølgelig noget, som ministeren skulle have vidst,« siger Sten Bønsing til Politiken.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.