Oppositionen skyder med skarpt
Forsvarsministerens oplysning om, at de danske soldater i Afghanistan alligevel godt kan have båret synlige nationalitetsmærker, vækker vrede i oppositionen.

Oppositionens dom er hård, efter at forsvarsminister Søren Gade (V) onsdag ikke ville udelukke, at nogle af de danske soldater bar danske flag, da de tilfangetog 31 afghanere, der siden blev udleveret til de amerikanske styrker.

Hidtil har forsvarsministeren og ikke mindst den konservative forsvarsordfører, Helge Adam Møller, således netop med henvisning til det danske nationalitetsmærke sat kraftigt spørgsmålstegn ved troværdigheden af filmen »Den Hemmelige Krig«. I filmen optræder en amerikansk forhørsleder, der fortæller, at han kunne genkende de danske soldater på deres flag. Men specielt Helge Adam Møller har gentagne gange afvist dette med, at danske soldater på den slags opgaver ikke bærer flag. Underforstået, at forhørslederen talte usandt.

Men som omtalt i Nyhedsavisen onsdag erkender Søren Gade nu, at uniformerne er lavet på en måde, så det ikke kan udelukkes, at der har været synlige nationalitetsmærker på nogle af soldaterne.

Socialdemokraternes udenrigsordfører, Mogens Lykketoft, mener, at Gades erkendelse viser, at »regeringen har brugt de allerlaveste kneb for at miskreditere filmens instruktør, Christoffer Guldbrandsen«.

Den radikale Naser Khader henviser til, at ikke mindst Helge Adam Møller, der har en fortid i forsvaret, kraftigt har afvist udsagnet om de danske flag.

»Han var meget skråsikker, men svaret fra Søren Gade viser jo bare, at forhørslederen i filmen nok har ret,« siger han.

Enhedslistens Frank Aaen kalder oplysningen om flagene »en detalje«:

»Men pointen er, at regeringen har brugt flaget som et af hovedargumenterne imod filmen.«

Venstres udenrigsordfører, Jens Hald Madsen, afviser at kommentere sagen og henviser til politisk ordfører Troels Lund Poulsen, der ikke havde tid torsdag. Søren Gade var på rejse, men Helge Adam Møller fastholdt onsdag, at »hele filmens præmis er forkert«.