Oppositionen raser forgæves
Så længe Dansk Folkeparti støtter regeringen, kommer der ingen uafhængig undersøgelse eller eventuel rigsretssagi kølvandet på beskyldningerne i Afghanistan-film, vurderer ekspert.

Ord som løgn, mistillid og rigsretssag føg gennem Christiansborgs gange i går. Da oppositionen kom ud fra et møde hos Socialdemokraternes udenrigsordfører, Mogens Lykketoft, var de blevet enige om, at beskyldningerne i Afghanistan-filmen »Den Hemmelige Krig« var så alvorlige, at fordømmelse af regeringen ikke er nok. En uafhængig undersøgelse og måske endda en rigsretssag kunne være en løsning, mente ordførerne fra S, R, SF og EL.

Men det er ønsketænkning så længe Dansk Folkeparti ikke finder filmen kompromiterende for regeringen. For begge dele kræver nemlig et flertal i Folketinget.

»Jeg har ikke haft mulighed for at se filmen endnu, men jeg forventer bestemt ikke, at der vil komme noget kompromiterende frem. Statsministeren har bestilt en redegørelse, og den afventer vi stille og roligt,« siger Dansk Folkepartis underigsordfører Søren Espersen.

Det er oppositionen selvfølgelig helt klar over, og derfor var det mest konkrete, der kom ud af mødet hos Lykketoft, at man forlangte, at regeringen fremskynder den redegørelse, statsministeren allerede har lovet.

»Vi foretrækker en egentlig undersøgelse, men Dansk Folkeparti vil jo ikke noget som helst,« siger De Radikales udenrigsordfører, Naser Khader.

En juraekspert vurderer i filmen »Den hemmelige krig«, at der sandsynligvis er grundlag for at rejse en rigsretssag. Men en byge af spørgsmål og en forespørgselsdebat i Folketinget er i første omgang det mest sansynlige udfald i sagen, vurderer forvaltningsekspert Oluf Jørgensen, der er afdelingsleder på Danmarks Journalisthøjskole.

»Så længe der ikke er flertal i Folketinget for en rigsretssag, et mistillidsvotum eller en uafhængig undersøgelse, er oppositionens muligheder begrænset til at stille paragraf 20-spørgsmål eller en forespørgselsdebat om sagen. Her er ministrene jo underlagt at give korrekte oplysninger, så det kan være et godt instrument til at bore i en sag,« siger Oluf Jørgensen.