Oppositionen beskylder DF for hykleri
Dansk Folkepartis miljøordfører, Jørn Dohrmann, er en hykler i sagen om farlige ftalater i legetøj, mener oppositionen.

»Connie Hedegaard render jo ikke rundt og sutter på legetøj tre timer om dagen, så det er børnene, hun tager som gidsler. Ministerens holdning er at give børnene så mange af de her kemikalier som muligt.«

Miljøordfører Jørn Dohrmann (DF) lægger ikke fingre imellem, når han skal karakterisere miljøminister Connie Hedegaards (K) beslutning om at udskyde EU?s forbud mod giftige ftalater i legetøj med tre måneder, så det først træder i kraft 16. april.

Samtidig beskylder Dohrmann ministeren for af taktiske grunde først at komme med den endelige bekendtgørelse om udskydelsen for kort tid siden, så DF ikke kan nå at lave et flertal mod hendes plan sammen med Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten.

Men det er rent hykleri, mener oppositionen. Dohrmann har haft masser af tid til at forhindre ministerens plan, lyder det fra eksempelvis Socialdemokraterne:

For nemt, Dohrmann
»Det er for nemt for Dohrmann at spille hellig nu. Han har længe haft viden om ministerens plan og kunne bare have henvendt sig til os,« siger miljøordfører Torben Hansen.

Jørn Dohrmann, hvor længe har du kendt til ministerens plan?

»Hun sendte en mail 31. august om, at det var på vej. Der stod, at vi skulle komme med indvendinger inden et par dage. Men jeg var på rejse 14 dage og kunne ikke nå det.«

Siden du kom hjem har du så haft knap fire måneder til at forhindre bekendtgørelsen med et flertal uden om ministeren?

»Men det er jo ikke mig, der skal give hende (miljøministeren, red.) besked. Det er jo hende, der skulle spørge os, om hun var på rette spor.«

Men du havde dog set mailen fra august og vidste, at udskydelsen var i gang. Burde du så ikke følge det tæt, hvis du ville forhindre bekendtgørelsen?

»Nej. De mails, der bliver sendt, mens jeg er ude at rejse, går jeg jo ikke i detaljer med. Mailen startede med, at vi skulle vende tilbage inden for to dage, så den var uinteressant for mig. Jeg får mellem 50 og 100 mails om dagen, skulle jeg så bruge ti eller fem minutter på at læse den,« svarer Jørn Dohrmann, der dog afviser, at hans hårde beskyldninger vil føre til, at DF trækker tæppet væk under ministeren.

SF?s miljøordfører, Steen Gade, finder det kritisabelt, at Jørn Dohrmann ikke fik etableret et flertal mod bekendtgørelsen, så snart han fik kendskab til det:

»Jørn Dohrmann er utilregnelig. Men det er en generel betragtning,« tilføjer han.

Den konservative miljøordfører, Christian Wedell-Neergaard, er mere afdæmpet:

»Der har været rigelig lejlighed til at komme med indsigelser,« konstaterer han.