Oppositionen: Barfoed bør selv forlade ministertaburetten
Lars Barfoeds (K) bør tage konsekvensen og trække sig fra posten som familie- og forbrugerminister. Det mener oppositionen efter, at Rigsrevisionen fastslår, at ministeren har brudt loven ved ikke at redegøre for fødevarekontrollen.

Lars Barfoeds (K) bør tage konsekvensen og trække sig fra posten som familie- og forbrugerminister. Det mener Socialdemokraterne efter, at TV 2 Nyhederne i dag har offentliggjort passager fra Rigsrevisionens rapport om forårets store fødevareskandale.

»Lars Barfoed har fået mange måneder som minister på ekstrabevilling, mens rapporten blev udarbejdet af Rigsrevisionen. Jeg har svært ved at se, hvordan han kan se sig selv i øjnene, hvis han vælger at blive siddende,« lyder det fra Karen Hækkerup (S), der ikke lægger skjul på, at hendes parti længe har ønsket Barfoeds afgang på grund af fødevareskandalen.

Det ønske står endnu stærkere nu. Ifølge TV 2 Nyhederne afslører rapporten fra Rigsrevisionen blandt andet, at Lars Barfoed i årene 2000-2005 ikke har udarbejdet årlige redegørelser om fødevarekontrollen. Det forpligter fødevareloven ellers ministeren til. Desuden har hans ministerium i flere år vidst, at der ikke blev udført det fornødne antal tilsyn. Alligevel reagerede ministeriet først, da fødevareskandalen rullede i foråret.

Rapporten kritiserer ifølge TV 2 Nyhederne også ministeren for ikke at besvare spørgsmål fra Folketinget tilstrækkeligt.

»Det er bare for skandaløst. Hvis oplysningerne passer, har ministeren ikke overholdt loven og ikke oplyst Folketinget i tilstrækkelig grad om de ting, vi har spurgt om. Han har stort set gjort alt det galt, han kunne gøre,« siger Karen Hækkerup.

Dansk Folkepartis leder, Pia Kjærsgaard, ønsker ifølge TV 2 Nyhederne ikke at tage stilling til konsekvenserne af en rapport, som hun endnu ikke har læst. Men partiet kan ikke leve med at holde hånden over Lars Barfoed, mener Karen Hækkerup.

»I foråret sagde DF, at hvis rapporten også kritiserede Lars Barfoed, så ville partiet ikke holde hånden over ham. Så selv om partiet ikke har tradition for at vælte ministre, og regeringen i forvejen er presset, kan jeg ikke se for mig, at DF kan slippe afsted med ikke at kræve Barfoeds afgang,« siger hun.

De radikale er helt enige.

»Lars Barfoed kan ikke fortsætte. Han har vist sig at være systemets mand snarere end familiernes og forbugernes mand. I sidste ende er det DF, der afgør hans skæbne, men partiet kan ikke blive ved med at holde hånden over ham uden selv at være ansvarlig for de fejltagelser, han begår. DF bliver ansvarlig for, at fødevarekontrollen ikke foregår ordentligt,« siger Elisabeth Geday (R).

Også Enhedslisten mener, at Lars Barfoed nu må trække ministerstolen væk under sig selv.

»Hvis der står de ting i rapporten ? nemlig at han var informeret om, at der var for få ressourcer og han alligevel har sagt det modsatte til os ? så har han talt usandt til Folketinget, og så er der ingen tvivl om, at han bør gå,« siger Per Clausen (EL).