Opposition vil anke valgresultat i Mexico
En omtælling af stemmerne ved præsidentvalget ændrer ikke ved resultatet, som oppositionen nægter at anerkende

I Mexico vil Andres Manuel Lopez Obradors parti anke resultatet af det nyligt afholdte præsidentvalg, hvor Lopez Obrador fik 32 procent af stemmerne og dermed tabte til Enrique Pena Nieto, der fik 38 procent af stemmerne.

Lopez Obrador havde efterfølgende krævet en omtælling, da valget ifølge ham var "råddent" og præget af uregelmæssigheder. Valgkommissionen foretog derefter en omtælling, der ikke ændrede resultatet væsentligt.

Lopez Obradors parti nægter dog fortsat at anerkende resultatet.

- Vi vil gå vil valgdomstolen i de kommende dage, siger partileder Jesus Zambrano.

Titusindvis af demonstranter marcherede lørdag gennem Mexico Citys gader i protest mod valget af Enrique Peña Nieto som præsident. Demonstranterne beskyldte valgets vinder og hans parti for at have købt sig til sejren.

Demonstranterne hævdede, at Peña Nieto fra partiet PRI købte stemmer ved at dele gavekort ud og ved at betale sig til øget tv-dækning hos landets to største tv-kanaler.

Gabriel Mendoza, en 54-årig tømrer, sagde, at hans børn fortalte ham om demonstrationen, og at han dukkede op, fordi Peña Nieto "udnyttede fattige folk for at købe stemmer".

Han pegede på, at der angiveligt er blevet uddelt gule gavekort til supermarkedskæden Soriana påtrykt et logo fra PRI.

Kort tid efter valget sidste søndag blev supermarkederne oversvømmet af kunder, der var bevæbnet med de gule gavekort, som de ønskede at indløse, før det var for sent.

PRI siger derimod, at man har kørt en valgkamp uden snyd, og at gavekortene med logoet er en del af et særligt kundeprogram hos supermarkedskæden.

I 2006 nægtede Obrador ligeledes at erkende sit nederlag ved præsidentvalget. Dengang til Felipe Calderon. Obradors protester udløste store demonstrationer, som i mere end en måned lammede store dele af Mexico City.

/ritzau/AFP