Administration 

Oppe i årene? Så vigtigt er det at pleje dine sanser

Pas på dig selv - du skulle helst holde mange år endnu! (Foto: Foto: SCANPIX arkiv)

Når vi bliver ældre, bliver vores sanser også langsomt dårligere.

Af Petrusjka Jeiner, redigeret af Britta Bjerre, SØNDAG, Aller Media

Allerede ved 50 års alderen kan vores duftesans være reduceret til det halve af, hvad den var i ungdommen. Sådan går det med alle vores sanser. Med mindre vi træner dem. Og heldigvis er det ikke så svært.

- Vi er født med forskellig skarphed i vore sanser. Men for alle gælder det, at sanserne er på deres højeste, når vi er unge. Medmindre vi gør noget særligt for at optræne og forfine dem, bliver vores sanser almindeligvis svagere. Faktisk er alderdommens problem nr. 1 netop svækkede sanser, fortæller læge og forsker Charlotte Bech, der også er foredragsholder og forfatter.

Se også:

Hun forklarer, at mange mennesker vil opleve svækkede sanser omkring 60-års-alderen, og langt de fleste vil få problemer, når de har passeret 80 år.

- Det er meget vanskeligt at være berøvet sine sanser, for vores sanser har enorm indflydelse på vores subjektive velbefindende. Vores psykiske, følelsesmæssige, mentale og sociale liv afhænger primært af og forenes i sanserne. Derfor kan man, rent mentalt og psykisk, ofte bedre klare fysisk nedslidning som at have ondt i benene på grund af slidgigt, selv om det selvsagt også er yderst belastende. Men når man ikke ser godt nok til at komme over vejen, og man ikke kan høre og tale med sine nærmeste, så stopper alting, siger lægen og forskeren.

Kvinder kan også få KOL: Her er faresignalerne, du skal være opmærksom på

Hjernen sorterer i omverdenens indtryk

Vores hjerner sorterer konstant i indtryk fra omverdenen og tildeler - i hvert fald når alt fungerer, som det skal - mest opmærksomhed til de sanseindtryk, der er vigtige.

Hvis vi læser en bog, bemærker vi ikke, hvad de siger i radioen. Men når det lugter brændt, stopper vi med at læse i bogen og bliver opmærksomme på røglugten.

Hvis hjernen ikke prioriterede i strømmen af informationer og indtryk, som den modtog fra sanserne, ville den blive oversvømmet. Vi ville miste evnen til at koncentrere os og flakke rundt mellem forskellige impulser som forvirrede høns.

Døjer du med åreknuder? Læs her, hvad du kan gøre ved dem

Her får du Charlotte Bechs gennemgang af vores sanser og gode råd til at holde dem ved lige.

DUFTESANSEN:

Næsen er den eneste direkte vej til hjernen. Lugtindtryk får os til at huske. Lugte og dufte har indflydelse på vores tanker, følelser og hjernefunktioner.

Det specielle ved lugtesansen er, at nerverne fra næsen løber direkte til et primitivt område i hjernen, kaldet det limbiske system. Det er et område, som har med de basale følelser som angst, seksualdrift, sult og hukommelse at gøre. De fleste har nok oplevet, hvordan dufte fra fortiden pludselig kan udløse minder og stærke følelser.

Hold duftesansen ved lige:

  • Plej næsen og hold duftesansen ved lige ved hver morgen at smøre en smule varm sesamolie i dine næsebor.

Du kan blive dummere af at multitaske: Læs her hvorfor

SMAGSSANSEN:

Smagssansen er knyttet til smagsløgene. Smagsløgene sidder på tungen (hos børn også i ganen og svælget) og indeholder receptorer, der reagerer på de kemiske molekyler i maden.
Et smagsløg er opbygget af ca. 50 specialiserede sanseceller i en løgformet struktur, der er i kontakt med overfladen gennem en lille åbning i smagsporen, som igen er i kontakt med nervetråde, der leder smagssignalerne til centralnervesystemet.
De enkelte sanseceller fungerer kun ca. ti dage og udskiftes løbende gennem livet. Antallet af smagsløg aftager (desværre) med alderen. Smagssansen er meget afhængig af lugtesansen.

Pas på med for salt og for sødt og for stærkt:

  • Spiser du for ensidig kost, f.eks. næsten kun sødt eller salt, bruger du smagssansen for lidt. Men for høj intensitet af de forskellige smage, frygteligt sødt, meget salt, alt for sur eller stærk mad, er heller ikke godt for vores smagssans.
  • Sørg for, at alle smagsnuancer er afbalancerede og helst med i hvert måltid. Og sørg for, at munden er fugtig; tørre slimhinder nedsætter smagssansen. Smagsmolekylerne frigives nemlig ved hjælp af væske.

FØLESANSEN:

Sammenlignet med dyrene er menneskets sanser egentligt ikke noget at prale af. Men lige med hensyn til følesansen er vi mennesker faktisk godt med. Specielt vores fingerspidser er følsomme og kan registrere forskelle på ned til 1/10 mm.
Overalt i huden sidder små følereceptorer. Specielt på fingrene, fødderne og i ansigtet. Via følesansen opfatter hjernen al fysisk kontakt, vi kommer i berøring med, det kan stamme fra tryk, stræk og bevægelse.

Følesansen hjælper os til at undgå kropslige skader og tilpasse os omgivelsernes påvirkning. 
Vi har brug for fysisk nærhed og at blive rørt ved for at føle os elsket. Vi kan også overstimulere følesansen ved for megen og for tæt kontakt – for meget nusseri. Det er vidt forskelligt fra menneske til menneske, hvor tæt fysisk kontakt man bryder sig om.

Styrk med massage:

  • Du kan styrke og pleje følesansen ved f.eks. varm oliemassage. Det at lave varm oliemassage - om morgenen - er et vigtigt element i f.eks. indisk kultur.

SYNSSANSEN:

Vores øje har en kameralignende struktur, hvor pupillen styrer mængden af lys, der kommer ind i øjet, og linsen fokuserer lyset på nethinden bagest i øjet.
Mennesket har to typer synssanseceller, tappe og stave. Tappene repræsenterer »dagøjet« og formidler de fleste informationer om detaljer, kontraster, bevægelser m.m. Farveopfattelsen er også knyttet til tappene.

Nethinden indeholder over 100 millioner lysfølsomme receptorer – kaldet stave – og seks millioner receptorer, der opfanger rødt, blåt og grønt lys. Stavene er de mest lysfølsomme. De er udelukkende aktive i nedsat belysning og kan under længere ophold i mørke forøge deres følsomhed op til 10.000 gange.

Giv dine øjne daglige pauser:

  • Det vigtigste, du kan gøre for at beskytte din synssans, er at give dine øjne daglige pauser, og være god til at blinke, gerne hvert 10. sekund.
  • Det er også vigtigt at skifte fokus, det vil sige skifte synsafstand og kigge både langt og kort. Når vi arbejder ved skærme, overbelastes øjnene ved at skulle holde samme fokus og afstand i lang tid. Hold pause mindst en gang i timen ved f.eks. at rejse dig og bruge dit langsyn til at kigge ud af vinduet.
  • Og så er det altid en god idé at gå tidligt i seng og sove, når dine øjne er trætte. Søvn er den bedste gave, du kan give dine øjne.

HØRESANSEN

Via ørets små fimrehår opfanges og omsættes trykbølger i luften til lyde. I samarbejdet mellem øre og hjerne opfatter vi trykbølgerne i forhold til lydstyrke, tone og ikke mindst tid og retning.

Hvis vi ikke lytter til omverdenen, hvis vi ignorerer, hvad andre fortæller os, ikke hører efter advarsler eller faretruende lyde, kommer vi hurtigt ud i problemer, fordi vi i så fald bruger høresansen for lidt. Ved for meget lyd, trafikstøj, høje rockkoncerter, støj og larm overbelaster vi høresansen. Men man kan også bruge høresansen forkert ved f.eks. konstant at have lyd kørende i ørerne eller dyrke disharmonisk musik. Det vil påvirke hjernen og stresse os unødigt.

Beskyt dine ører:

  • Undgå høj musik og beskyt høresansen med høreværn ved arbejde med larmende maskiner.
  • Om vinteren er det bedste, du kan gøre for dine ører og dermed din høresans, at beskytte dem med en varm, vindtæt hue med øreklapper. Den kolde blæst er nemlig slem for høresansen, bl.a. fordi kulde nedsætter blodgennemstrømning til ørerne.

DEN 6. SANS

Se, høre, lugte, føle og smage er menneskets kendte fem sanser. Men vi har måske også en 6. sans, nemlig evnen til at fornemme, hvad der vil ske i den meget nære fremtid.
Den 6. sans handler om intuitionen og er en helt anden afdeling af sanse- og nervesystemet. En særlig intuitiv evne til at forudse, hvad de fem andre sanser ikke opfatter.

Den 6. sans og det at have synske evner er ikke kun forbeholdt mennesker. I gammel dansk folketro optræder dyr tit i fortællinger med særlige og overnaturlige evner. Men syner og varsler er og bliver spontane oplevelser, som ikke lader sig underkaste videnskabelig kontrol. Derfor er emnet om, hvorvidt den 6. sans er reel eller ej, ofte genstand for livlig diskussion.

Linse Kessler i profil
Kendte

Linse syg med stress

Mikrobølgeovn i køkken
Nyheder

Disse ting må du aldrig putte i mikrobølgeovnen

Kvinde med papkasse ved Bilka-container
Mad og drikke

Nu kommer verdens mindste Bilka

Ubådstårn i havoverflade
Nyheder

Forsvundet ubåd løber snart tør for ilt

Karsten Ree
Kendte

Sjov video: Ser ikke Jannis numse-rysten

lokale med eksamen
Nyheder

Partier diskuterer eksamener - elever vil skrotte karakterer

Samira Nawa i Folketinget
Nyheder

Flere partier presser på:

Giv sygeplejersker

højere løn

højresvingsulykke
Krimi

Så skete det igen: Ung kvinde dør i højresvingsulykke

Jeanette Ottesen
Kendte

Dansk stjerne-svømmer: Selvbiografi på vej

hoved
Nyheder

Barn fik hoved i klemme: Måtte klippes fri

Mallorca
Rejser

Vildt: Rekordbillige rejser

mary
Kongelige

Kronprinsesse Mary: Bakker prins Christian op

Zangenberg
Kendte

Julie Zangenberg: Venter en dreng

ulve
Dyreliv

Nyd naturen - sammen med ulvene

Biden
Nyheder

Vil halvere udslip af drivhusgas 

Et herskabeligt rødstenspalæ
Livsstil

Københavns dyreste villa

Havvindmøller i bugt
Nyheder

Hidtil varmeste år i Europa

Penge på et bord
Nyheder

Sidste chance for at spare

tusindvis af kroner i skat

Billede af Retten i Viborg
Krimi

Hvidvaskede 8 millioner

med falske fakturaer

En mand med briller og grøn frakke i solskinnet
Kendte

Anders Langballe skilt

efter blodprop

Unge sidder udenfor og drikker vin
Nyheder

Dagens afstemning:

Skal aldersgrænsen for køb

af alkohol sættes op

Stue med bogreol og sofa
Advertorial

Annonce

Tidsløse møbler til dit hjem

En masse skyskrabere i Hongkong
Helt vildt

90-årig kvindelig milliardær

franarret 200 mio. over telefonen

Stars and Stripes og sejl for den amerikanske ambassade i København
Corona

USA advarer:

Rejs IKKE til Danmark

En øldåse i en hånd
Sundhed

Tal med dit barn om alkohol

En brændende villa med vand pøset på
Krimi

Voldsom brand i Vojens

En gennemhullet lastbil
Krimi

Medskyldig bag Nice-angreb anholdt

Et udbrændt bibliotek
Nyheder

Store ødelæggelser i Cape Town

Mette Frederiksen interviewes udendørs
Nyheder

Mette Frederiksen:

Det mest kritiske er bag os

Blå blink på politibil
Krimi

Naboer i slagsmål:

Mand afgået ved døden

servering underdørs
Nyheder

BILLEDSERIE: Genåbning puster liv i caféer og storcentre

billede af vinflasker
Mad og drikke

Sådan får du vinen

til at smage bedre

Portræt Dronning Elizabeth
Kongelige

Midt i sin største sorg:

Rørt dronning takker 

Demonstranter med røde faner
Nyheder

1. maj  aflyst - igen

Ubåd på havet
Nyheder

Ubåd med 53 ombord sporløst forsvundet

Skilt der advarer mod fugleinfluenza
Sundhed

Udbrud af fugleinfluenza:

19.000 gæs og ænder aflives

ung mand med kasket tager sig til hovedet
Sundhed

Dine tømmermænd

bliver mindre med årene

mads mikkelsen smiler
Film og TV

Mads Mikkelsen afslører:

Var ved at ødelægge

Bond-film 

prinsesse isabella sidder og smiler
Kongelige

Se Marys nye

fødselsdagsbilleder

af prinsessen 

Christina Nørby Ibsen poserer for kameraet
Kendte

Bubbers eks-kone:

Jeg var nødt til

at rejse mig

folk sidder udendørs og skåler med rødvin i glassene
Nyheder

Dagens afstemning:

Er dine tømmermænd 

blevet mildere?

lille ø set fra luften
Livsstil

Køb din egen ø

med millionrabat 

mand på vej ind i storcenter
Corona

Sådan genåbnes

Danmark i dag 

mand testes for corona med podepind
Corona

Opfordring:

Bliv testet på mindre

travle tidspunkter 

En hånd holder et lille legetøjshus
Forbrugerguides

Derfor skal du få lavet et salgstjek af din bolig

Nyheder

Vi bruger 5 millioner

engangsmundbind

om dagen

En politimand i USA med mundbind i en retssal
Krimi

SKYLDIG * SKYLDIG * SKYLDIG

helikopter og ambulance på mark
Krimi

Mand i kritisk tilstand

efter jordskred 

Udendørs servering på restaurant.
Corona

Klar til genåbning:

233.000 har booket bord

Retten i København set ude fra
Krimi

To mænd dømt efter næsten 800 tiltaler

politibil holder ved siden af mand med banner
Nyheder

15-årig sort teenagepige

dræbt af politi i USA

Skilt med retning til kræftbehandling på hospital
Nyheder

Rekordmange penge til Kræftens Bekæmpelse

Sammenbidt Naser Khader
Nyheder

Naser Khader:

Undskyld!

Front på McDonalds-restaurant
Krimi

Mand stukket ned ved McDonald's

Lykke Sand portræt
Underholdning

Rita-skuespillerinde er gravid

Mia Wagner står og kigger ved kysten i Vedbæk
Kendte

Smaskforelsket

Mia Wagner: Her er

min nye kæreste

sonja richter kigger ind i kameraet
Kendte

Sonja Richter om

skuespildrømmen:

Det var skamfuldt

Masser af skrabelodder i en bunke
Nyheder

Nybagt millionær:

Mit hjerte var ved at hoppe

ud af kroppen

Pakke med vacciner fra Johnson&Johnson
Nyheder

EMA: Mulig sammenhæng mellem Johnson-vaccine og blodpropper

birgitte reimer sidder i badekar på et sort hvidt foto
Nyheder

Birgitte Reimer er død

lars løkke rasmussen iført jakke og slips
Nyheder

Dagens afstemning:

Kan Løkkes parti

gøre en forskel?

luftfoto af hedebrand
Krimi

Advarer om brandfare: 
Vær forsigtig derude

motorcyklist giver fuckfinger til politiet på motorvej
Krimi

Vanvid: Video viser

motorcykel med

300 km/t 

poltibiler og redningsmandskab arbejder vejkryds efter trafikulykke
Krimi

Cyklist ramt af lastvogn

ulf pilgaard sætter fodaftryk i cement
Kendte

Ulf Pilgaards sidste

fodaftryk 

Sundhed

Kongehusets

teenageprinsesse

fylder 14

lars løkke rasmussen i jakke og blå skjorte
Nyheder

Medvind til Løkke

i ny måling

Nyheder

Minister vil kigge

på udskældt

reservationskrav

mand i beskyttelsesdrag kigger i mikroskop
Corona

Bliv smittet igen

og tjen 40.000 kroner 

mus sidder på bagben
Sundhed

Spis ikke denne ost: 
Risiko for muselort

kvinde står foran bord til på pressemøde
Nyheder

Besvimede på pressemøde:

Jeg er i god bedring

udbrændt bil ligger på ladet af en lastbil
Krimi

Mistanke:

To mænd dræbt 
i selvkørende bil 

morten messerschmidt sidder i folketingssalen
Krimi

Morten Messerschmidt

tiltales for dokumentfalsk

SAS fly letter
Nyheder

Nu lempes rejsevejledninger

- ferierejser frarådes fortsat

cykel med barnestol kører forbi blomster på fortov
Krimi

21-årig kørte femårig

ihjel og stak af:

Jeg så dem ikke 

skuespillerne laura drasbæk og peter mygind poserer for kameraet
Film og TV

Mere Sommerdahl 
på vej 

Susan Astani og Christian Kjær hånd i hånd klædt i sort med alvorlige miner.
Kendte

Tvunget til at

sælge slot

lille nasa-helikopter i luften
Helt vildt

Historisk:

Helikopter fløj på Mars

Bodil Jørgensen i rollen som barejeren i "Minkavlerne".
Film og TV

Bodil Jørgensen om

mink-serie: Københavnerne

har ikke forstået den

En AstraZenca vaccine bliver trukket op i en kanyle.
Corona

Dagens afstemning:

Ville du frivilligt tage 

AstraZeneca-vaccinen?