Operacion Puerto kan blive meget større
Når Operacion Puerto kommer for en spansk domstol til sommer, kan det meget vel medføre, at store navne inden for flere forskellige idrætsgrene bliver hevet med ind i den store dopingsag.

Da spansk politi i maj 2006 fandt et par hundrede blodposer samt tusinder af anabole steroider og hormoner under en ransagning af lægen Eufemiano Fuentes? laboriatorium og lejligheder, satte det gang i en dopingsag, hvis lige aldrig er set.

Sagen blev døbt »Operacion Puerto«, og de første rygter talte om en liste med over 200 sportsfolk, som alle skulle have været kunder hos Fuentes. 200 professionelle idrætsfolk, de bedste atleter inden for flere forskellige idrætsgrene. Hvis rygterne talte sandt, var sagen enorm, og den blev kaldt den største dopingskandale nogensinde.

Fra de første rygter om over 200 atleter fra forskellige idrætsgrene er fokus siden blevet rettet over mod cykelsporten. Her er over 30 cykelryttere blevet nævnt i medierne med navns nævnelse. Sager har kørt inden for det sportslige retssystem mod det største navn, italienske Ivan Basso, samt en række spanske ryttere, men ingen er blevet dømt. Den spanske domstol tilbageholder dokumenterne i sagen, og det har gjort bevisførelse mod rytterne svær.

Men hvad sker der, når sagen begynder ved domstolen til sommer? Nogle mener, at bevisbyrden er ved at fuse ud, at sagen måske ender uden dom. En sag, som har skabt en masse larm, men risikerer at ende uden konsekvenser for de involverede.

Sandheden kommer for en dag

Men Peder Pedersen, der har fulgt sagen tæt gennem sit arbejde som bestyrelsesmedlem i den internationale cykelunion, UCI, tror på, at sandheden vil komme for en dag, når først sagen begynder i Spanien.

»Jeg håber og tror på, at hele sandheden om sagen kommer frem,« siger Peder Pedersen.

Han ved ikke, hvorfor fokus i sagen indtil videre har været rettet stort set udelukkende mod cykelsporten. Og han mener, at sagens omfang vil blive langt større, når retssagen begynder til sommer.

»Hvorfor skulle det kun være cykelsporten, der var involveret? Jeg er sikker på, at vi langt fra har set det hele. Og jeg tror og håber på, at man er i gang med at forberede sig grundigt på retssagen, så man kan få ryddet op, også uden for cykelsporten,« siger Peder Pedersen.

Det kan betyde, at Operacion Puerto eksploderer og ikke kun bliver en bombe under nogle af cykelsportens største stjerner, men også kan ramme en lang række store idrætsfolk inden for andre idrætsgrene.

Sportsdirektør for T-Mobile, Brian Holm, tror dog ikke på, at andre sportsgrene vil blive involveret i sagen på samme måde, som cykelsporten er.

»Det er logisk, at det ikke kun er cykelryttere, der er involverede, men jeg tror simpelthen ikke på, at spanierne vil hive andre sportsgrene, som for eksempel fodbold med ind i det. Hele sandheden kommer aldrig frem,« siger Brian Holm.

Nye beskyldninger mod Basso

Det spanske ugemagasin Interviu kunne mandag afsløre, at Ivan Basso, ifølge deres oplysninger, betalte 500.000 kroner for doping. Desuden skulle Fuentes kunder betale ekstra, hvis de opnåede topplaceringer i de store løb. Det kunne dreje sig om helt op til 375.000 kroner.

Brian Holm ser disse oplysninger som et klart tegn på, at ikke kun cykelryttere er involverede i Operacion Puerto.

»Det er kun de allerbedste ryttere, der tjener så meget, at de kan betale sådanne beløb. Det hænger ikke sammen med, at man finder 200 poser blod og tusinder af steroider. Det viser, at andre idrætsfolk, som tjener mere, end cykelryttere gør, også var kunder hos Fuentes,« siger Brian Holm.

Både Peder Pedersen og Brian Holm mener, at den måde indicierne mod cykelryttere er kommet frem på, har været meget skadende for cykelsporten. Der er kommer mange indicier på, at Ivan Basso var kunde hos Fuentes, men indtil retssagen mod Fuentes er afsluttet, kan den internationale cykelunion ikke tage sagen op.

»Sagen er rystende og ubehagelig, og det er frustrerende for UCI, at man må vente på retssagens afslutning i Spanien. Man må bare håbe, at ryttere, hold og løbsarrangører vil tage ansvar indtil da,« siger Peder Pedersen.

Det ansvar levede Discovery ikke op til, da holdet ansatte Ivan Basso på trods af dopingmistanken. Italieneren kan muligvis stille op i sommerens Tour de France, cirka samtidig med, at retssagen mods Fuentes starter, en sag hvor Bassos navn må forventes at blive nævnt.

»Hvis Basso vinder Tour de France til sommer, kan jeg godt forstå, hvis folk ikke kan tage cykelsporten seriøst,« siger Brian Holm.