Opdagelse Der er stadig milliarder af uopdagede dyr i verden

Der bliver hele tiden opdaget nye dyr i verden. Og det er faktisk ikke noget under, for man regner med, at vi stadig har til gode at opdage mellem 5-10 gange så mange dyr, som vi allerede kender

Af Rasmus Karkov
raka@avisen.dk
@BRØD:For nogle år siden fandt man et meget mærkværdigt dyr dybt inde i Vietnams jungle.
Det var meget sky og viste sig kun i glimt. Men det var ikke et hvilket som helst dyr, det var en helt ny art.
»Det var en sensationel opdagelse. Dyret var ikke beslægtet med noget som helst overhovedet. Det nærmeste man kom det, var en slags krydsning mellem en okse og en ged,« siger Henrik Enghoff, der er professor og direktør for Zoologisk Museum i København.

Opdager nye arter

Det er sjældent, at et dyr uden nære slægtninge ifølge Henrik Enghoff bliver opdaget.
Men det sker meget ofte, at vi opdager nye arter inden for samme familie af dyr. Siden 1994 er der opdaget over 400 nye dyre- og plantearter på øen Borneo og alene i år har man blandt andet fundet verdens næstmindste fisk, og en frø med meget klare grønne øjne.

Insekter i regnskoven

»I troperne kan man næsten ikke bevæge sig ind i en regnskov uden at opdage en masse nye arter. Det er især insekter vi mangler at kortlægge. Dels ligner de hinanden utrolig meget og dels er de svære at få øje på. Det er dog noget nemmere i troperne, der er insekter jo ikke helt små,« fortæller Henrik Enghoff.

Under pres

Men især regnskovene på Borneo er ifølge Verdensnaturfonden under voldsomt pres. Storindustrien rykker længere og længere ind og derfor forsvinder der hver dag dyr vi ikke har set, og planter vi ikke har opdaget. Men man behøver ikke tage hele vejen til Borneo for at finde nye dyr.
»Der bliver opdaget 1-2 nye dyr i Danmark hvert år,« siger Henrik Enghoff.
Definitionen på en art er, at arten kan få frugtsomme afkom. En hest og et æsel kan for eksempel godt parre sig, men det resulterer i det sterile muldyr. Derfor er hest og æsel to forskellige arter.
»Men ofte kan det være meget svært at se hvad der sker, når to forskellige insekter parrer sig. Derfor er man i langt højere grad gået over til at undersøge dyrenes DNA. Der er mange laboratorier rundt omkring i verden, der har udstyr til at analysere en DNA-streng, og man er blevet meget bedre til at finde DNA fra døde arter end tidligere,« siger Henrik Enghoff der understreger, at man stadig er meget langt fra Jurassic Park.

1000 nye dyr

I forbindelse med en kortlægning af Europas dyreliv for nogle år siden, hvor forskere fastslog hvilke dyr her er, og hvilke lande de er i, blev der beskrevet over 1000 dyr som forskerne aldrig havde hørt om.
?Det populære gæt er, at vi kun har fundet en brøkdel af verdens dyr. Man regner med at der er 5-10 gange så mange dyr, som dem vi allerede kender,? siger Henrik Enghoff.
Netop nu er forskere over hele verden i gang med at kortælle alle de arter der lever og har levet i verdenshavene. Resultatet ventes klart i 2010.