Bølgerne kan gå højt, når ordet "sukkerpolitik" kommer på banen ved et forældremøde. Og det kan være svært at navigere i, hvad man præcis kan tillade sig at give poderne med til at dele ud på eksempelvis deres fødselsdag.
Men overordnet giver det god mening at begrænse børns indtag af søde sager såsom slik, kage og søde drikke såsom saftevand og sodavand, forklarer Anja Biltoft-Jensen, der er seniorforsker og gruppeleder med speciale i kostvaner ved DTU Fødevareinstituttet.
- Det skyldes både deres tandsundhed og risikoen for overvægt, men også at børns næringsbehov er anderledes end voksnes, siger hun. Det anderledes næringsbehov skyldes, at børns hjerner, skelet og muskler er under konstant udvikling, fordi de er i voksealderen.
Tom energi
Derfor har de brug for en næringsrig kost. Men sukker i sin rene form indeholder kun energi og ingen næringsstoffer - deraf udtrykket "tom energi". Og her opstår problematikken.
- Børns energibehov er så relativt lille i forhold til voksnes, at der ikke er "råd" til meget slik, kage og sodavand, før energikvoten er opfyldt. Så sukkeret forskubber andre vigtige dele af kosten, forklarer Anja Biltoft-Jensen.
WHO anbefaler, at børn maksimalt får ti procent af deres daglige energiindtag dækket af såkaldt "frit sukker".
Frit sukker defineres som værende hvidt sukker, tilsat sukker i fødevarer og det frugtsukker, som naturligt forekommer i juice og honning.
I WHO's rapport "Reducing free sugars intake in children and adults" begrundes det med, at overvægtige børn også har risiko for at udvikle alvorlige sundhedsproblemer som voksne - herunder type-2-diabetes, forhøjet blodtryk, søvnproblemer og leversygdomme.
- Frit sukker bidrager til kostens samlede energitæthed, og et højt indtag af frit sukker forringer kostens ernæringsmæssige kvalitet, fordi den bidrager med en betydelig mængde energi uden næring, oplyser WHO.
Overspiser energitætte fødevarer
Anja Biltoft-Jensen nævner en chokolade- eller müslibar som eksempel på udfordringen med energitætte fødevarer.
Den fylder ikke meget i maven, men indeholder meget energi.
Det betyder, at når barnet spiser den, føler barnet sig ikke mæt, men har stadig fået en stor mængde energi.
- Så man kommer nemt til at overspise energitætte fødevarer, fordi der er meget energi på en lille mængde mad, forklarer Anja Biltoft-Jensen.
Det betyder dog ikke, at poderne aldrig må få søde sager, tilføjer Anja Biltoft-Jensen.
Og her giver det faktisk mening at skelne mellem tilsat sukker og naturligt forekommende frugtsukker i tørrede figner, dadler og lignende, som mange småbørnsforældre bruger, når der skal bages til klassen eller børnehaven.
- Man kan ikke sammenligne tørret frugt med slik. For ja, der er sukker i tørret frugt, men der er også gode ting såsom kostfibre og mineraler. Så selv om tørret frugt er fyldt af sukker, er det stadig ikke tom energi, siger hun.
Det giver dog ikke carte blanche til at spise løs. For hvis der hver dag er figenstænger og dadelkugler i madpakken, vil samme problem opstå:
Energiregnskabet tipper over, og den tørrede frugt - som også har et højt energiindhold - tager plads fra andre vigtige dele af kosten, forklarer Anja Biltoft-Jensen.
/ritzau fokus/
Af Cecilie Lyngberg, Ritzau Fokus