Onsdagens obligationer: Positive amerikanske tal gav renteløft

Efter en dag med en del udsving endte de danske obligationsrenter onsdagen med stigninger. Efter små stigninger fra morgenstunden fandt investorerne pludselig købelysten frem i de nordeuropæiske papirer, og så faldt renterne.

Hen på eftermiddagen blev der dog afleveret positive tal fra det amerikanske bruttonationalprodukt, BNP, for andet kvartal, mens også de igangværende bolighandler viste mere gang end ventet i økonomien på den anden side af Atlanten.

Renten på den tiårige, danske statsobligation endte med en stigning på to basispoint til 1,08 pct.

Der var ellers på forhånd lagt op til en stille dag på kontoret for de fleste handlere, mens der afventes flere signaler omkring økonomien fra torsdagens topmøde med centralbankchefer i Jackson Hole i Wyoming, USA. Et møde, som ECB-chef, Mario Draghi, meldte afbud til tirsdag, ligesom Den Europæiske Centralbank gjorde det klart, at ingen repræsentanter vil være at finde til mødet.

Det kom i forlængelse af, at gældsproblemerne i Spanien blev intensiveret kraftigt, da regionen Catalonien teknisk set gik konkurs og udbad sig et kriselån på 5 mia. euro fra centralregeringen i Madrid. Det har sat gang i rygter om, at der kan være noget større på vej fra Mario Draghi.

- Investorerne har forventninger til, at der skal ske noget stort, og der er ingen tvivl om, at markedet er meget nervøst. Der er sindssygt mange rygter i markedet lige nu, og det kan skabe store rentebevægelser på de enkelte handelsdage, siger Christian Tegllund Blaabjerg, cheføkonom hos FIH Erhvervsbank, til Ritzau Finans.

Han påpeger desuden, at den spanske syge ikke er begrænset til Catalonien. Hele 12 ud af Spaniens 17 regioner ventes at få problemer med at betale regningerne inden for det kommende år.

Desuden er der også fare på fare i det store billede for Spanien.

- Spanierne har hevet 136 mia. euro ud af bankerne det seneste år, fordi de ikke tør have dem stående. Det vil faktisk sige, at den kassekredit på 100 mia. euro, som Spanien har fået fra hjælpefondene, ikke er nok til at rekapitalisere bankerne, siger Christian Tegllund Blaabjerg.

Kigger man lidt længere nordpå, solgte Italien ved 11-tiden statspapirer med et halvt års løbetid, hvor det lykkedes italienerne at hente en en markant lavere rente på 1,59 pct. mod 2,45 pct. ved den seneste tilsvarende auktion. Salget blev desuden fuldtegnet med 9 mia. euro med samlede bud for 15,2 mia. euro.

Det amerikanske bruttonationalprodukt for andet kvartal blev revideret op til et løft på 1,7 pct. fra 1,5 pct. ved den første opgørelse. Det var helt som ventet blandt analytikerne, mens de igangværende bolighandler i juli til gengæld viste en noget større stigning end ventet med et plus på 2,4 pct., hvor økonomerne ifølge Bloomberg News havde ventet et løft på 1,0 pct.

/ritzau/FINANS

Mikkel Kvols +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk