Onsdagens aktier: Smilene falmede med flokken

Det danske aktiemarked tog onsdag et hak nedad. Investorer i danske værdipapirer var dog ikke de eneste, der havde en dårlig dag, da værdipapirene Europa over tog en tur mod syd. Vestas var endnu en gang i rampelyset, og endnu en gang kunne investorerne ikke lide, hvad de så. På trods af, at regnskabstallene for andet kvartal var kendt, var der en dårlig overraskelse i papirerne til fondsbørsen.

Samlet faldt det toneangivende C20-indeks med 0,7 pct. til indeks 490,54. Investorerne fandt forsigtigheden frem i lyset af, at referatet fra den amerikanske centralbank, Fed, vil blive præsenteret kl. 20.00. Samtidig er der vigtige møder i kalenderen i Europa, ikke mindst ECB's rentemøde den 6. september, hvor centralbankchef Mario Draghi skal sætte handling bag sine mange ord sommeren over. Den negative stemning skal dog også ses i lyset af et aktiemarked, der er kørt stærkt op sommeren over. Siden starten af juni er C20 steget med 18 pct. fra indeks 415,45.

- Onsdagens fald skal ses i lyset af, at aktierne har haft en god periode. Derfor ville det heller ikke være unaturligt, hvis markedet faldt lidt tilbage. Ikke mindst fordi der er nogle store begivenheder i Europa i de kommende uger, der kan give lidt bølgegang. Men vi venter ikke, at markedet skal ud i en større nedtur, siger aktiehandler i Jyske Bank Martin Munk til Ritzau Finans.

Mens onsdag bød på et utal af regnskaber fra mindre selskaber kunne ingen af dem dog stjæle opmærksomheden fra lidelseshistorien Vestas, der efter sit halvårsregnskab lukkede som C20's store taber. Det på trods af, at koncernen allerede i juli præsenterede tallene. Det til trods boede der stadig skuffende nyheder i rapporten, da der var justeringer af forventningerne til hele året.

Vestas forventer nu at afskibe møller med en samlet kapacitet på 6300 MW i 2012 mod tidligere 7000 MW. Næste år forventes afskibningerne på 5000 MW. Investeringerne ses falde til 450 mio. euro mod tidligere udmeldt 550 mio. euro. Vestas ser dog fortsat en omsætning mellem 6,5 og 8 mia. euro og en driftsmargin, EBIT, på 0-4 pct. Samtidig annoncerede Vestas yderligere 1400 afskedigelser oven i de allerede annoncerede 2335 reduceringer i år. Det skal bringe det samlede antal ansatte ned på 19.000 ved udgangen af 2012.

- Markedet havde spekuleret i yderligere besparelser, og de kom. Man kan dog ikke læse, om det er i USA, for der ville det være en naturlig del af tilpasningen til PTC-ordningen, der formentlig afskaffes ved årsskiftet. Jeg ved, at markedet generelt havde forventet mere end 5 GW i afskibninger næste år, så det bliver meget svært at nå profitabilitet. Og det lægges der sådan set heller ikke skjul på i regnskabet, sagde Alm. Brand Markets Michael Friis Jørgensen til Ritzau Finans.

Ditlev Engel fortalte da også til Ritzau Finans, at selskabet ikke er færdigt med at undersøge, hvor produktionen kan tilpasses.

- Det her er ting, som bliver gennemført i år, hvor vi forbereder Vestas på en produktionsmæssig aktivitet på 5000 MW i 2013. Det, vi taler om her, er ikke relateret til vores globale produktionssetup, som vi vil evaluere her i andet halvår, inklusive situationen i USA, sagde Ditlev Engel til Ritzau Finans.

Aktien i Vestas endte dagen med et fald på 6,4 pct. til 31,77 kr. Siden marts 2011 er aktien faldet fra 228,20 kr.

Også Sydbank blev sendt sydover onsdag efter et regnskab for andet kvartal, der gemte på en negativ overraskelse. Banken skuffede med et underskud i andet kvartal på 140 mio. kr. Det var udløst af større end ventede nedskrivninger på 678 mio. kr. i kvartalet mod ventet ifølge SME Direkt 547 mio. kr. Samtidig skuffede rentemarginalen med et fald på 4 pct., og indtægterne på rentemarginalen faldt til 692 mio. kr. fra 719 mio. kr. i første kvartal.

- Sydbanks renteindtægter skuffer ret fælt, men det opvejes så godt nok af de øvrige indtægter. Men renteindtægterne ser ret bløde ud, og det er ikke noget, jeg tror vil blive taget specielt positivt op. Det er noget skidt, og noget, man kikker meget på, også i forhold til fremtidig indtjeningsevne. Til gengæld er gebyrindtægterne stærkere, og indtægterne generelt i øvrigt stærkere end ventet. Men jeg tror bare, man vil lægge mere mærke til renteindtægterne, sagde Mads Thinggaard, bankanalytiker hos Nykredit Markets, til Ritzau Finans.

Aktionærerne sendte Sydbank ned med 2,4 pct. til kurs 101,40.

Lån & Spar var også på banen med regnskab for andet kvartal, men det så noget pænere ud. Banken leverede et overskud på 31,2 mio. kr. i første halvår, fastholdte sine forventninger og oplevede markant stigende rente- og gebyrindtægter. Samtidig fortalte administrerende direktør John Christiansen til Ritzau Finans, at man stadig er interesseret i konsolidering.

- Vi har signaleret, at vi gerne i deltager i den konsolidering, der foregår i sektoren. Vores dør står stadig åben, hvis der er nogle, der føler behov for det. Hvis der ikke er nogen, der henvender sig til os, så melder vi os selv på banen, sagde direktøren.

Blandt andre mindre selskaber, der kom med regnskab var Hartmann, Sanistål, Danske Andelskassers Bank, Jeudan og Jensen og Møller. Dantherm skilte sig ud fra mængden med en skuffende nedjustering og et minus på 7 mio. kr. i første halvår. Det blev straffet med et kursfald på 6,4 pct. til kurs 17,50.

DFDS vandt en smule af det tabte tilbage efter kursen blev presset 8,7 pct. ned oven på regnskabet tirsdag. Aktien steg med 2,1 pct. til kurs 283 kr. Rederiet blev ellers mødt med en stribe nedjusteringer fra analytikerne oven på regnskabet, men alle til kursmål over den nuværende kurs. Carnegie sænkede sit kursmål til 340 kr. fra 400 kr., Nordea til 350 kr. fra 390 kr., og Danske Bank til 350 fra 410 kr.

Parken steg med 2,9 pct. til kurs 71 kr. per aktie efter FC København tirsdag aften vandt over franske Lille og dermed bragte sig et skridt nærmere kvalifikation til gruppespillet i det lukrative Champions League.

/ritzau/FINANS

Bertil Barkholt Fruelund +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk