Onsdagens aktier: Nervøs dag i venteværelset - GENT

Det danske aktieindeks lukkede i minus onsdag på en dag, hvor investorerne kiggede fremad mod to vigtige rentemøder i henholdsvis ECB og Fed samt den amerikanske jobrapport for juli, der kommer fredag. Investorerne i Vestas ventede dog ikke med at tage så meget gevinst som muligt efter tirsdagens kurshop, mens Carlsbergs aktionærer nød godt af en pæn stigning.

Samlet lukkede det toneangivende C20-indeks i minus 0,52 pct. til indeks 481,60, endnu en gang domineret af, om Novo Nordisk svingede en smule op eller ned. Samlet set var det dog en ventedag, da den amerikanske centralbank offentliggør resultaterne af sit todages pengepolitiske møde efter markedets lukketid, mens ECB har et meget ventet rentemøde torsdag. For ECB's vedkommende afventer markedet, hvilken handling ECB-chef Mario Draghi vil putte bag sidste uges stærke ord.

- Vi forventer ikke, at der kommer noget fra Fed, men alt, hvad der bliver indikeret, vil blive studeret nøje, så man får et billede af, om Fed kommer med noget til september. ECB's møde bliver rigtigt spændende. Der er lagt op til handling, men onsdag mindede Bundesbank-chefen ECB om, at de ikke skal strække deres beføjelser. Det dæmper forventningerne en smule. Så markedet er tilbageholdende, og det vil det være, indtil vi ved mere, siger aktierådgiver hos Nordea Jesper Bamberger til Ritzau Finans.

Fredag kommer der arbejdsmarkedsrapport fra USA, hvilket kun er endnu en grund for investorerne til at holde igen med handlerne. Onsdag var dog ikke uden markante udsving i C20.

Vestas vendte tilbage til sin vante plads i bunden af C20 med et fald på 8,0 pct. til kurs 26,65 efter at være steget med 11,6 pct. til 28,96 kr. tirsdag. Det solide spring frem kom efter en handelsopdatering der viste, at produktionen steg markant i andet kvartal og at EBIT-resultatet var positivt. Det gav aktien medvind. Samtidig skrev Vestas, at selskabet, på trods af, at det ikke lever op til sine finansielle forpligtigelser til sine banker, har indgået aftale om at udskyde halvårstesten og tillade Vestas at trække yderligere på kreditten.

- Det viser bare, at der ikke er noget, der fundamentalt er ændret for Vestas. Udfordringerne er stadig meget store for selskabet, og den kendsgerning er der ikke ændret på, siger Jesper Bamberger.

Det var da heller ikke lutter skulderklap, der blev sendt Vestas' vej fra bankerne efter opdateringen. Credit Suisse sænkede sit kursmål til 25 kr. fra 40 kr., Nordea til 35 fra 40 kr. og Natixis fra til 25 kr. fra 42 kr.

I den helt anden ende af C20 solede Carlsberg sig i toppen af indekset. Det skete efter en forskrækkelse for markedet tirsdag, hvor Ruslands præsident Vladimir Putin på en sommerlejr muligvis varslede yderligere afgiftsstigninger på øl i landet. Historien blev dog onsdag afkræftet af en kilde i det russiske finansministerium.

- Det ser ud til, at Putins udtalelser var blevet fejlfortolket, eller at han henviste til de nuværende afgiftsstigninger. Så den historie var nok kørt for meget op, og onsdag kom der et lettelsens suk i aktien. I et sommerramt marked kan udsvingene godt være markante, siger Jesper Bamberger.

Lettelsens suk udmøntede sig i en stigning på 2,7 pct. til kurs 503,5 i Carlsberg B-aktien, der er steget med 24,3 pct. siden nytår.

A.P. Møller - Mærsks B-aktie faldt med 1,4 pct. til kurs 41.360 uden større selskabsspecifikke nyheder. Aktien kan dog være presset af, at PMI-indekset i Kina faldt til 50,1 i juli mod ventet 50,5, samt at HSBC's udgave af samme indeks endte i 49,3, og dermed fortsat er under grænsen på 50, der skiller fremgang fra tilbagegang.

Greentech endte med en stigning på 5,6 pct. til kurs 15,20 efter nyheden om, at opkøbsforsøget af spanske Fersa slog fejl. Det lykkedes ikke at sikre over 50 pct. af stemmerne i selskabet med buddet på 0,40 euro per aktie, da det blot opnåede accept fra 41,8 pct. af aktionærerne.

DLH steg med 3,2 pct. til kurs 4,30 efter selskabet berettede, at det har styrket likviditeten med 100 mio. kr. via frasalg af "ikke-strategiske" aktiviteter.

/ritzau/FINANS

Redaktion +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk