Onsdagens aktier: C20 red regnskabsstormen til rekord

Onsdag blev en kaotisk og hæsblæsende dag på det danske aktiemarked, der dog red på stormen til et fem års højdepunkt. Regnskaberne væltede ind, og investorerne leverede kurshug og aktiehop til selskaberne, der efter tur satte sig i den varme stol. Tryg steg markant efter et sæt overraskende gode tal, mens FLSmidth faldt i unåde med en nedjustering, der langt fra var ventet.

Samlet gik C20 imod den europæiske strøm og lukkede med en stigning på 0,56 pct. i 500,37. Dermed lukkede indekset over indeks 500, et niveau der blev brudt i den anden retning i sommeren 2007, da investorerne lærte nye ord som Subprime, CDO'er og CDS'er.

- Man må kigge på Novo Nordisk, for at forklare den udvikling. Og så har vi nogle andre defensive aktier, så som Coloplast, der er stærke i disse tider. Vi har haft nogen enkelte gode historier på det danske marked, som har trukket det op, siger afdelingsleder for skandinaviske aktier hos Sydbank Ole Kjær Jensen til Ritzau Finans.

Novo Nordisk holdt da også kampformen onsdag med en stigning på 0,8 pct. til rekordkurs 967.

Investorer var på stikkerne fra start, da Tryg allerede tirsdag aften præsenterede tal for andet kvartal. Der var en solid positiv overraskelse til de markedsdeltagere, der blev på kontoret. På bundlinjen var der 515 mio. kr. i overskud i andet kvartal - langt bedre end de 419 mio. kr., som var ventet ifølge et estimat indsamlet af SME Direkt for Ritzau Finans. Combined ratio, det forsikringstekniske nøgletal for andelen af udbetalinger, faldt til 84,7 og var dermed langt bedre end de ventede 89,4. Overskuddet på forsikringsdriften blev 835 mio. kr.

Sydbanks Nicolaj Jeppesen roste oven på regnskabet udviklingen, og onsdag gjorde investorerne det samme med købsordrer. Aktien steg 5,1 pct. til kurs 361,00.

De morgenfriske fik ikke samme positive overraskelse, da Carlsberg klokken syv knappede op for tallene for andet kvartal. Omsætningen landede omtrent som ventet på 19,6 mia. kr., mens overskuddet endte på skuffende 3355 mio. kr. mod en forventning i markedet på 3646 mio. kr. ifølge SME Direkt. Forventningerne til hele året blev dog fastholdt.

Carlsberg dykkede umiddelbart efter markedets åbning med op mod 3 pct. efter regnskabet. Markedet skiftede dog mening efter en telekonference og lidt betænkningstid. Så skiftede fokus til vundne markedsandele i Rusland og succes med nye brands i Asien. Da markedet lukkede onsdag, kunne Carlsbergs ledelse sætte to streger under et plus på 2,2 pct. til kurs 520,00.

Markedet var langt fra lige så nådige over for FLSmidth, der leverede nedslående tal for andet kvartal. En større ekstraordinær nedskrivning på 188 mio. kr. på "kapitaliserede omkostninger til forskning og udvikling" slog benene væk under estimaterne i markedet, og samtidig nedjusterede koncernen forventningerne.

Andet kvartal bød på et nettooverskud på 223 mio. kr. mod ventet 356 mio. kr. i markedet mens omsætning landede lidt bedre end ventet på 6036 mio. kr. Overskudsgraden målt på EBIT dykkede til 5,8 pct. i kvartalet mod ventet 8,5 pct. Forventningen til hele året for EBIT-marginen blev sænket til 8-9 pct. fra tidligere 9-10 pct. Samtidig blev der meldt om lidt tilbageholdenhed i mineindustrien grundet den makroøkonomiske situation

Aktien faldt med hele 4,3 pct. til kurs 350,50.

Coloplast kom ud omtrent som ventet med en omsætning i andet kvartal på 2828 mio. kr. mod ventet 2819 mio. kr. Driftsresultatet, EBIT, landede på 901 mio. kr. mod estimeret i markedet ifølge SME Direkt 847 mio. kr. Aktiemarkedet tog stille imod regnskabet og sendte kursen ned med 0,2 pct. til 1180 kr. Aktien er da også steget 43 pct. år til dato.

Onsdag bød på tal fra D/S Norden, der leverede et driftsresultat som ventet i markedet på 10 mio. dollar og en nettoomsætning noget over de ventede 503 mio. dollar på 523,5 mio. dollar. Nettoresultatet skuffede dog markant med minus 31,8 mio. dollar grundet "dagsværdireguleringer".

- Markedet (tørlast, red) er forværret, siden vi offentliggjorde regnskab for første kvartal og 2011, og den makroøkonomiske situation kalder heller ikke just på de store jubelscener. Så i det lys synes jeg egentlig, at det er et rigtigt fornuftigt halvårsregnskab, vil lægger frem, sagde administrerende direktør Carsten Mortensen til Ritzau Finans. Han kunne se sit rederis aktie falde med 4,4 pct. til kurs 143 efter regnskabet.

B&O's Tue Mantoni var i ilden med resultaterne for sit første hele regnskabsår i Struer-koncernen. Det havde han gjort godt, da omsætningen er steget til 3008 mio. kr. fra 2867 mio. kr. i 2010/11 omsat til et resultat før skat på 104 mio. kr. mod 40 mio. kr. Samtidig fortalte den hæderkronede virksomhed, at man ser tocifret omsætningsvækst og større overskudsgrad i de nuværende regnskabsår end i det netop afsluttede.

- Det er et rigtig stærkt regnskab fra Bang & Olufsen. Det er primært trukket af et flot salg af B&O Play, men det er alt i alt et signal om, at der bliver leveret på det, der bliver lovet. Markedet havde ikke ventet, at man ville nå forventningerne, sagde Michael Friis Jørgensen, analytiker hos Alm. Brand Markets, til Ritzau Finans.

Aktien i B&O steg med 20 pct. til kurs 78 oven på regnskabet. Der er dog et stort arbejde tilbage i selskabet for at nå tidligere tiders aktiehøjder. Aktien toppede i januar 2007 i 371,45 kr. per aktie.

Aktierne i A.P. Møller - Mærsk faldt onsdag efter at have taget flere op og nedture dagen igennem. Konglomeratet afleverede regnskab tirsdag, og markedet tyggede stadig på tallene.

Clarkson har løftet kursmålet til 42.200 fra 39.600, Fearnley har sænket kursmålet til 38.000 fra 40.000, Jyske Bank har sænket kursmålet til 46.000 fra 48.000, og Nordea har sænket anbefalingen til "køb" fra "stærkt køb". Onsdag lukkede aktien med enxx stigning på x0,4 pct. i kurs 4x2.040 kr., efter at have startet dagen med et fald til 41.240 kr.

Aktien lukkede onsdag med et fald på 0,3 pct. til kurs 41.760.

/ritzau/FINANS

Bertil Barkholt Fruelund +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk