Onsdagens aktier: Blytunge Novo hæmmede markedet

Det danske aktiemarked kunne onsdag lukke i et plus efter at have svinget frem og tilbage omkring nullet dagen igennem. Det på trods af, at langt hovedparten af aktierne i det toneangivende C20-indeks var i plus, og specielt Nordea stak af efter et særdeles godt regnskab. Novo Nordisk, der vægter omkring 40 pct. af indekset, holdt dog stigningen i skak med et fald.

Samlet endte onsdagen med et plus på 0,6 pct. til C20, hvilket sendte indekset op på 470,23 point. I alt lukkede 15 af indeksets 20 aktier i plus. I Europa steg det toneangivende indeks med omkring 1 pct., men det satte Novo Nordisk en stopper for i Danmark.

Der var ellers lagt op til en stigning i aktien tidligt onsdag morgen, da amerikanske Vivus fik godkendt sit fedmemiddel Qsymia til salg i USA. Det var det andet fedmemiddel på tre uger, der fik et godkendende nik fra myndighederne, hvilket tegner godt for Novo Nordisks Victoza i indikationen med fedme. Glæden varede dog kort.

En halv time før markedets åbning fortalte Novo Nordisk, at Tresiba, diabetesgigantens tredjegenerations insulinanalog, skal diskuteres ved et møde i de amerikanske sundhedsmyndigheders rådgivende komité den 8. november. Tresiba skal tage kampen op mod Sanofis ganske succesfulde Lantus. Efter lang tids manglende udmeldinger om Tresiba ventede flere markedsdeltagere, at Tresiba helt kunne undgå at blive diskuteret i panelet.

Derfor var det en grim overraskelse. For det første betyder det en udskydelse af godkendelsen til det amerikanske marked, hvor salgsstyrken og organisationen allerede står klar, og for det andet giver det Sanofi tid til at cementere Lantus' position. Samtidig skaber det usikkerhed omkring Tresiba, da ingen ved, hvad det er, den rådgivende komité har behov for at diskutere.

Aktien i Novo Nordisk lå i en periode op til 1,3 pct. nede, og trak C20 med sig, men lukkede i et mere afdæmpet fald på 0,1 pct. til kurs 892.

I den helt modsatte ende kunne Nordea nyde en plads i solen efter et særdeles godt regnskab for andet kvartal, der overraskede markedet på den gode måde.

Regnskabet viste et ordinært resultat på 1099 mio. euro og et nettoresultat på 821 mio. euro i kvartalet. Det skal ses i forhold til analytikernes forventning om et ordinært resultat på 964 mio. euro og et nettoresultat på 714 mio. euro. ifølge SME Direkt.

- Nordea leverer varen endnu en gang. På hver enkelt indtægtspost ligger de højere end både mine estimater og konsensus, og de har lidt lavere omkostninger end forventet og lidt lavere udlånstab end ventet. Så det er positivt på alle poster, sagde bankanalytiker hos Jyske Bank Christian Hede til Ritzau Finans.

- Du vil nok kunne finde en eller anden bankdirektør i Europa, som gerne ville give både højre - og venstre - arm for at kunne aflevere et sådant regnskab, lød det stolt i en kommentar fra administrerende direktør Christian Clausen over for Ritzau Finans.

Det gode regnskab hev Danske Bank med op, og aktien lukkede med et plus på 2,2 pct. til kurs 90, mens Nordea steg med 2,0 pct. til 54,10 kr.

Vestas tog et uvant hop og endte onsdagen i et plus på 2,8 pct. til kurs 26,16. Det på trods af, at finanshuset Sanford C. Bernstein gav sit kursmålet et voldsomt hug fra 60 kr. til 26 kr. og leverede en ganske negativ analyse på den danske vindmølleproducent.

- Investorer kigger ikke længere på regnskabsresultateterne, som vi mener er mere og mere irrelevante. Nøglespørgsmålene er i stedet, om Vestas er en "going concern," om dets aktier eller aktiver vil blive købt, og om det fortsat vil være i krise. Fokus er nu på balancen, kreditsikkerheden, og hvilken bejler der måske forsøger at købe selskabet, skriver Bernsteins analytikere i en kommentar op til regnskabssæsonen.

TDC lukkede med en stigning på 0,5 pct. til kurs 41,86 efter at have startet dagen i minus. Det sket oven på, at Teliasonera kom med regnskab for andet kvartal. Det var alt andet end positiv læsning, når talen faldt på udviklingen i Danmark. År til år faldt omsætningen i Danmark med 14 pct. til 1187 mio. skr. i andet kvartal, mens driftsresultatet blev mere end halveret til 99 mio. skr.

B-aktiene i Mærsk lukkede med et plus på 1,3 pct. til 41.480 kr., efter at rederiet varslede yderligere ratestigninger på 250-500 dollar på den vigtige rute mellem Asien og Europa. Ruten står for omkring 40 pct. af Maersk Lines volumener, og det var kollapset i raterne på denne rute, der udløste et milliardtab for rederiet i 2011. Siden kollapset er raterne dog steget med over 250 pct. på ruten.

Uden for C20 havde ejendomsselskaberne travlt med at sælge fra. TK Development har solgt 70 pct. af to polske projekter, hvilket "realiserede en mindre positiv avance." Nordicom har solgt flere ejendomme fra Sluseholmen. Det er sket til en salgssum på 140 mio. kr., hvilket har udløst en regnskabsmæssig gevinst på 30 mio. kr. Forventningerne blev fastholdt.

TK Development steg med 10,4 pct. til kurs 14,90, mens Nordicom-aktien faldt med 1,3 pct. til 3,80 kr.

/ritzau/FINANS

Bertil Barkholt Fruelund +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk

via Listen To News