Omstridt mullah kan udleveres fra Norge til Italien
Mullah Krekar havde anket dom om udlevering, men hans sag er afvist. Han mistænkes for at lede terrornetværk.
Najmaddin Faraj Ahmad kendt som mullah Krekar kan udleveres til Italien. Højesteretten i Norge har afvist anke. Arkivfoto
Najmaddin Faraj Ahmad kendt som mullah Krekar kan udleveres til Italien. Højesteretten i Norge har afvist anke. Arkivfoto Foto: NTB Scanpix/Reuters

En kontroversiel prædikant skal formentlig snart pakke sine ejendele sammen og lade sig flyve fra Norge til Italien.

Den norske højesteret har onsdag afvist prædikant mullah Krekars anke om at blive udleveret til de italienske myndigheder. Det skriver nyhedsbureauet NTB.

Landsretten i Norge afgjorde i oktober, at den irakisk-kurdiske prædikant kunne udleveres til Italien. Afgørelsen blev anket på stedet.

Mullah Krekar blev pågrebet natten til 12. november 2015 i en aktion på anmodning fra italiensk politi. Myndighederne i Italien mener, at Krekar leder et terrornetværk.

Forsvarer Brynjar Meling siger til norske medier, at han arbejder på en klage, der vil blive sendt til justitsministeriet. Han overvejer også at få sagen sendt til Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg.

Mullah Krekars rigtige navn er Najmaddin Faraj Ahmad. Han kom til Norge som kvoteflygtning i 1991, og i 2003 blev han af hensyn til rigets sikkerhed dømt til udvisning.

Men da han risikerer at blive udsat for tortur og henrettelse i Irak, hvor han kommer fra, kan udvisningen ikke håndhæves.

I 2010 blev han idømt to år og ti måneders fængsel for trusler mod højreleder Erna Solberg, der i dag er landets statsminister, og tre kurdere.

I et NRK-interview har Krekar sagt, at han støtter massakren på det satiriske franske magasin Charlie Hebdo. Han støtter også norske unge, som rejser til Syrien for at kæmpe på Islamisk Stats side.

Endelig mener han, at nordmænd, der tegner profeten Muhammed, fortjener at dø.

Den norske justitsminister, Anders Anundsen, oplyser, at ministeriet nu vil se på, om den italienske begæring om udlevering nu skal efterkommes.

Ifølge NTB er mullah Krekar blevet anholdt af norske betjente efter afgørelsen onsdag.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.