Omstridt film får premiere i USA trods trusler
Snart kan amerikanske biografgængere se de to hovedpersoner i "The Interview", hvori der planlægges et attentat på Nordkoreas leder Kim Jong-un. Foto: Ed Araquel/Sony/AP
I den kontroversielle film "The Interview" planlægges et attentat på Kim Jong-un - snart kan den ses i USA.

Flere amerikanske biografer er klar til at sætte "The Interview" på plakaten, så den omstridte film, der har været årsag til både cyberangreb og alvorlige trusler, vises allerede torsdag.

Biografer i blandt andet Atlanta og Texas har bekræftet, at de vil vise filmen første juledag.

Selskabet bag "The Interview", Sony Pictures Entertainment, som ellers havde trukket filmen tilbage, bekræfter i en pressemeddelelse, at filmen får premiere i et begrænset antal biografer.

En politisk journalist fra magasinet Time har tweetet et foto af pressemeddelelsen.

- Vi har aldrig opgivet at vise "The Interview", og vi er spændt på, at vores film får premiere i flere biografer juledag, siger Michael Lynton, filmselskabets administrerende direktør.

Sagen om "The Interview", hvor et attentat planlægges på den nuværende nordkoreanske leder Kim Jong-un, har været på toppen af den politiske dagsorden i USA, og cyberangrebet er blevet kaldt det værste i landets historie.

Præsident Barack Obama har kritiseret Sony for at trække filmen tilbage, og han har udtrykt ærgrelse over, at filmselskabet ikke kontaktede ham, før man tog beslutningen.

Sony Pictures Entertainment blev i slutningen af november angrebet af en hackergruppe, kaldet Guardians of Peace, som blandt andet truede med at angribe biografgængere, hvis filmen blev vist.

I truslerne var en direkte henvisning til terrorangrebet i USA 11. september 2001.

Det amerikanske forbundspoliti, FBI, har efter efterforskning slået fast, at den nordkoreanske regering stod bag cyberangrebet.

Obama sagde efterfølgende på et pressemøde, at USA vil komme med et "passende svar" på cyberangrebet.

Styret i Nordkorea har afvist skyld i cyberangrebet, men regeringen i Pyongyang har dog sagt, at angrebet var på sin plads.

Den farlige film

 

Den omstridte film "The Interview" ser på trods af trusler alligevel ud til at få premiere i USA 25. december. Her kan du læse om filmen og det hidtidige forløb i sagen.

 

* Den satiriske actionkomedie handler om en talkshowvært og hans producer, der sensationelt får et interview med Nordkoreas leder, Kim Jong-un. Herefterrekrutterer CIA de to til at dræbe den kontroversielle leder.

 

* 24. november bliver Sony Pictures Entertainment, der står bag filmen, udsat for et cyberangreb af en gruppe, der kalder sig Guardians of Peace.

 

* 16. december advarer hackergruppen biografgængere i otte kryptiske beskeder om, at den vil angribe de biografer, hvor filmen vil få premiere. En af beskederne lyder "Husk 11. september."

 

* Efterfølgende stopper filmens hovedrolleindehavere James Franco og Seth Rogen med at lave PR for filmen, og tv-reklamer for filmen bliver droppet.

 

* En række biografer dropper planer om at vise filmen, og 17. december meddeler Sony, at man aflyser verdenspremieren i New York og udskyder filmens distribution.

 

* 19. december slår det amerikanske forbundspoliti fast, at man nu har tilstrækkelig information til at konkludere, at den nordkoreanske regering står bag cyberangrebet mod Sony Pictures Entertainment.

 

* 23. december siger flere amerikanske biografer, at filmen alligevel vil få premiere 25. december. Sony Pictures Entertainment bekræfter kort tid efter, at filmen får premiere i et begrænset antal biografer.

 

Kilder: IMDb.com, New York Times, Variety, TT

 

/ritzau/