Olympisk Komité afviser minde af massakre
Massakren på 11 israelske sportsfolk ved OL i 1972 i München mindes ikke ved åbningsceremonien i London.

Den Internationale Olympiske Komité (IOC) vil ikke holde et minuts stilhed for de 11 dræbte israelske sportsfolk fra OL i 1972 i München, når sommer-OL fredag åbner i London.

Det fastslår IOC's præsident Jacques Rogge. Han afviser et ønske fra familierne til de 11 sportsfolk, trænere og embedsmænd, som palæstinensiske terrorister kidnappede i OL-byen, og omkom ved en befrielsesaktion i den militære lufthavn Fürstenfeldbruck.

Til gengæld vil IOC besøge lufthavnen, oplyser han.

- Åbningsceremonien egner sig ikke til at mindes en så tragisk begivenhed, siger Jacques Rogge.

- Vi vil mindes dem, som vi har gjort før og vil gøre fremover. Vi mener, at vi kan mindes dem meget virkningsfuldt inden for rammerne af den nationale (israelske) olympiske komité, siger han.

I fire årtier har de israelske pårørende forgæves forsøgt at overtale IOC til en officiel mindeceremoni. De har fået støtte for nylig af USA's præsident Barack Obama og andre statsledere.

IOC's afvisning kritiseres skarpt af jødernes internationale organisation, World Jewish Congress (WJC) som "fuldstændig ude af takt".

WJC's præsident Ronald S. Lauder siger i en erklæring søndag, at han håber, at IOC ikke bøjer sig for pres fra "visse regimer" til ikke at mindes 11 israelske sportsfolk. IOC's besøg på Fürstenfeldbruck er ikke godt nok, siger han.

- Hundreder af millioner i hele verden følger fredag åbningsceremonien i London. Det er 40 år siden det sørgeligste øjeblik i den olympiske historie, da 11 israelske sportsfolk og officials og en tysk politibetjent blev dræbt af palæstinensiske terrorister, siger han.

- Det ville være en strålende lejlighed til at vise alle, at sportens verden står samlet mod terrorisme, sagde Ronald S. Lauder.

/ritzau/