Olmert vil ikke stoppe udgravning nær muslimsk helligdom
Et omstridt brobyggeri nær den hellige Al-Aqsa moske i Jerusalem vil ikke blive stoppet, fastslår Israels premierminister trods protester.

Israels forsvarsminister, Amir Peretz, sendte onsdag et brev til premierminister Ehud Olmert for at få stoppet udgravningen nær Al-Aqsa moskeen, det tredjehelligste sted i islam. Den anmodning blev sent onsdag aften blankt afslået af Olmert, som agter at fortsætte udgravningen, der er led i byggeriet af en ny bro til Tempelbjerget, hvor moskeen ligger på.

Byggeprojektet har resulteret i voldsomme protester og demonstrationer fra den arabiske verden, som føler, at Israel krænker helligdommen. Iran kontroversielle premierminister, Mahmoud Ahmadinejad, har også meldt sig i koret:

»Essensen i det zionistiske styre (i Israel, red.) er at ødelægge og skabe konflikt,« fortalte han onsdag til det iranske nyhedsbureau ISNA.

Dårlig timing

Forsvarsminister Peretz understregede i brevet, at der ikke var grund til at puste liv i konflikten mellem Israel og den arabiske verden på et tidspunkt, hvor stemning i forvejen er spændt. For tiden er der fredsforhandlinger i Mekka om krisen i Gaza, og et topmøde mellem Olmert og præsident for det palæstinensiske selvstyre, Mahmoud Abbas, er undervejs om to uger. Olmert afviste opfordringen blankt, og bemærkede, at den allerede var blevet lækket til medierne, før hans kontor havde modtaget brevet, beretter den israelske avis Haaretz.

Scene for konflikt

Stridigheder omkring Al-Aqsa moskeen har før været anledning til væbnet konflikt mellem israelere og arabere. I 2000 brød den anden intifada ud i lys lue, da den daværende israelske premierminister, Ariel Sharon, besigtigede Al-Aqsa moskeen efter forlydender om, at der var begået hærværk mod moskeen. Al-Aqsa moskeen ligger på et område, israelerne annekterede i 1967, men Israel har givet brugsretten til det muslimske råd Wasf.

via Listen To News