Olmert rider stormen af
På trods af stigende pres fra befolkningen støttes premierminister Ehud Olmert stadig af sit parti. Dermed ser han ud til at overleve krisen.

Meget tyder på, at den israelske premierminister Ehud Olmert kommer til at overleve på posten, selvom Winograd-kommissionen mandag uddelte en sønderlemmende kritik af hans håndtering af sidste sommers krig mod Libanon. Olmerts partifæller i Kadima bakker nemlig stadig op om ham.

Det israelske parlament Knesset diskuterede rapporten torsdag, hvor oppositionsleder Benjamin Netanyahu opfordrede regeringen til at udskrive valg.

»De, som har begået fejl under en krig, kan ikke være dem, der retter fejlene. Vi må gå tilbage til folket, og lade dem give udtryk for deres holdning,« sagde Netanyahu ifølge Reuters.

Meningsmålinger viser, at op mod 70 procent af israelerne vil have Olmert til at trække sig, mens omkring 75 procent mener det samme om forsvarsminister Amir Peretz. Netanyahus Likud-parti står ifølge meningsmålinger til at vinde et valg.

Stor demonstration

Samtidig med at Knesset diskuterede rapporten, forberedte flere tusinder israelere sig på at gå på gaden for at vise deres utilfredshed med Olmert og Peretz. Demonstrationen fandt sted på Tel Aviv-pladsen, der også var centrum for store protester mod Israels besættelse af Libanon i 1982.

»Vores besked er, at ledere, der begår fejl, som koster liv, burde lægge deres nøgler på bordet og gå,« sagde Mickey Leibovitch, der sammen med soldater fra krigen og forældre til afdøde soldater har været med til at arrangere demonstrationen.

Ifølge en af Olmerts talsmænd er der forståelse for, at befolkningen har behov for at komme af med nogle frustrationer over krigen.

»Demonstrationen betyder ikke, at Olmert nu vil tænke, at han må forlade sin stilling og holde op med at implementere læren fra Winograd-kommissionen,« sagde Tal Zilberstein ifølge Reuters.

Omkring 1.200 libanesere, heraf 900 civile, blev dræbt i den 34-dage lange krig, mens 117 israelske soldater og 41 civile mistede livet. De to tilfangetagne israelske soldater, som var årsag til krigens start, er stadig i Hizbollahs varetægt.

via Listen To News