Olivia strejker sammen med tusindvis af andre: Er bange for klimaforandringerne
Som ung reagerer man også eksistentielt på klimaforandringerne, for kan det overhovedet betale sig at gå i skole, hvis verden forandrer sig så hurtigt på grund af temperaturstigninger, spørger den 19-årige Olivia Klarskov Vidovic. Foto: Privat.
Fredag går børn og unge i syv danske byer i klimastrejke for at råbe politikerne op. 19-årige Olivia Klarskov Vidovic demonstrerer også i dag, fordi hun føler sig magtesløs og bange.

Børn og unge i hele verden strejker fredag fra skole for at råbe politikerne op og få dem til at begrænse klimaforandringerne. 

Under parolen Skolestrejke for Klimaet er der herhjemme arrangeret demonstrationer i Sønderborg, Viborg, Aarhus, Odense, Svendborg, Roskilde og København. 

- Som ung kan det godt føles trægt, at der ikke bliver gjort særlig meget for at forebygge klimaforandringerne. Og man føler sig magtesløs. Det kan også gøre noget eksistentielt ved en, for giver det så overhovedet mening at gå i skole, spørger Olivia Klarskov Vidovic.

Hun går på Det Frie Gymnasium i København, men fredag pjækker hun for at gå  til demonstration fra morgenstunden på Thorvaldsens Plads tæt på Christiansborg. 

- Klima er det vigtigste at bekæmpe i verden, for det godt klima er jo en præmis for at mennesker kan leve i fremtiden. Selvfølgelig er der bevågenhed om klimaforandringerne, men vi er 12 år fra, at det er for sent, og alligevel sker der ikke nok politisk. Så jeg er bekymret for fremtiden, siger gymnasieeleven.   

Verdens undergang

Sammen med sine klassekammerater vil hun stå med bannere og forsøge at få politikerne i tale. 

- Før i tiden har man også stået overfor kæmpe store kriser, hvor man nærmest også har set verdens undergang. Jeg tror bare, at det handler om at gøre noget, og satsningen på klimaområdet er slet ikke nok lige nu, siger hun og håber, at politikerne tager demonstrationen alvorligt. 

Olivia Klarskov Vidovic mener, at der politisk skal reguleres langt mere for at ændre folks miljøskadelige forbrugsvaner.

- Vi skal forbruge rigtigt. Hvorfor skal flybilletter være så billige og togbilletter så dyre? Og hvorfor er vores madforbrug sådan, at vi henter en masse mad langt væk fra og skal transporteres i stedet for, at vi spiser mad fra vores nærområder, spørger hun.

Svenske Greta startede strejkebølgen

Inspirationen til klimastrejkerne kommer fra Sverige. Her trodsede den 15-årige Greta Thunberg den svenske skolepligt og strejkede for klimaet i tre uger op til det svenske rigsdagsvalg i september.

Hvis ikke klimaet tages alvorligt NU, er der heller ingen grund til at gå i skole, lød det på svensk fra Greta Thunberg. 

Siden har hun fortsat strejken hver fredag foran Rigsdagen og fået enorm medieopmærksomhed. Det har inspireret børn og unge i blandt andet Australien og Holland til at strejke sammen med Greta Thunberg fredag 30. november. 

Initiativet til de danske demonstrationer kommer fra Jennie Kaae Ferrara, der inspireret af Greta Thunberg oprettede en facebookgruppe.

Jennie Kaae Ferrara kalder det sejt, at børn og unge nu arrangerer strejker og demonstrationer for at råbe politikerne op og tage aktion for at begrænse klimaforandringerne. Foto: Privat

Jennie Kaae Ferrara, der er 40 år, har selv været bekymret for klimaforandringerne i mange år, og derfor er hun benovet over, at børn og unge nu tager sagen i egen hånd. 

- I Viborg er Edith på 14 år arrangør af klimastrejken, og det er så sejt, at børn og unge handler på det her, siger hun.

Klimadepression

- Jeg har haft en klimadepression og været helt nede at vende. Det har betydet nogle livsændringer for mig og min familie efterfølgende, men også en tro på, at det nytter, fastslår Jennie Kaae Ferrara.

I dag er hendes familie, der består af to børn på 11 og 13 år samt hendes mand, ikke en helt almindelig dansk forbrugsfamilie, pointerer hun. Blandt andet shopper de ikke amok op til jul, tager toget til Marokko på ferie i stedet for flyet og spiser sjældent kød.  

Arrangørerne af skolestrejken har allerede besluttet, at man fortsætter med forskellige klima-aktiviteter efter fredagens strejker.

- Op til folketingsvalget vil vi også være klar med forskellige aktioner, siger Jennie Kaae Ferrara.

via Listen To News