Olierige Venezuela beder om kinesisk hjælp efter prisfald
Siden juni er prisen på olie fra Venezuela mere end halveret, og det kan mærkes på statsfinanserne. Olie udgør 96 procent af det sydamerikanske lands eksportindtægter. Foto: Matthew Brown/AP
Venezuelas præsident, Nicolás Maduro, besøger i denne uge Kina og en række Opec-lande.

Venezuela er så hårdt ramt af det dramatiske fald i prisen på olie, at landets præsident nu vil forsøge at få økonomisk hjælp udefra.

Præsident Nicolás Maduro rejser i denne uge på en international rundtur. Første stop er Kina, og derefter fortsætter han til en række medlemmer af de olieeksporterende landes organisation, Opec, som Venezuela selv er medlem af.

I en tv- og radiotransmitteret tale understregede Maduro søndag vigtigheden af sin internationale rundrejse "i betragtning af de omstændigheder med faldende indtægter, som vores land står overfor".

Siden juni er prisen på olie fra Venezuela mere end halveret, og det kan mærkes på statsfinanserne. Olie udgør 96 procent af det sydamerikanske lands eksportindtægter.

Kina har allerede givet grønt lys for et lån på 42 milliarder dollar til Venezuela, hvoraf de 24 milliarder dollar er udbetalt.

Efter sit besøg hos Kinas præsident, Xi Jinping, fortsætter Nicolás Maduro til en række af verdens største olielande.

Der er ingen oplysninger om, hvilke lande der er tale om, men formålet med besøgene er "at finde en strategi, der kan være med til at genoprette olieprisen", siger Maduro.

Under det seneste Opec-møde i november forsøgte Venezuela uden held at overtale de andre lande til at sænke produktionen af olie for at stoppe de faldende priser.

Venezuela skønnes at have nogle af verdens største oliereserver, men på en lang række områder er landet ikke selvforsynende. Mange basisprodukter som medicin og fødevarer bliver importeret.

På grund af de lavere oliepriser befinder Venezuela sig nu i recession, og præsident Nicolás Maduros popularitet i befolkningen er raslet ned de seneste måneder.

Økonomer taler om risikoen for en statsbankerot, men det afviser Maduro. Han har dog erkendt, at Venezuela har behov for international finansiering i 2015.

/ritzau/AFP