Oliemand om muligt tyveri: Helt uhørt
Hvis det er olietyve, som har været på spil ved lækagen i Vestsjælland, vil det være meget overraskende.

Det vil være helt usædvanligt og uden fortilfælde i Danmark, hvis olielækagen ved Holbæk skyldes tyveknægte, som har boret sig ind i rørledningen for at tappe den dyrebare væske.

Det fortæller administrerende direktør Peter Stigsgaard fra Foreningen af Danske Olieberedskabslagre (FDO), som ejer rørledningen, hvorfra store mængder dieselolie er sluppet ud i et lokalt naturområde.

Han har faktisk aldrig hørt om kriminelle elementer, som er gået efter olieledninger på dansk grund før.

- Det er ikke sket tidligere. Det er slet ikke noget, som vi har kendskab til, og vi har heller ikke konstateret forsøg på det, siger han til Ritzau.

Ifølge TV2 Øst mener kilder i politiet, at det formentlig er olietyve, der har koblet en hydraulikslange på ledningen godt en meter under jorden.

Der gik hul på slangen, som sendte olien ud i naturen, lyder teorien, der dog endnu ikke er officielt bekræftet fra ordensmagten.

Men der er overhængende risiko for eksplosion, hvis man begynder at bore i en olieledning, forklarer Peter Stigsgaard fra FDO.

- Hvis man anvender en boremaskine på et kraftigt metalrør, så sker der lokal opvarmning, og der kan også dannes gnister. Der er store risici forbundet med det, siger han.

- Hvis det virkeligt er det, som har været tale om, har man enten været meget sofistikerede eller mere heldige, end politiet tillader, tilføjer den administrerende direktør.

Midt- og Vestsjællands Politi modtog anmeldelsen om udslippet mandag aften. Holbæk Kommunes Beredskab opdagede udslippet i forbindelse med et tilsyn ved Møllekrogens Rasteplads ved rute 23.

Den mellemstore ledning - på ti tommers tykkelse - går tværs over Sjælland fra raffinaderiet i Kalundborg til et olielager i Hedehusene, der ligger vest for København.

Olieudslippet er nu stoppet, og det forurenede område er indkapslet med flydespærrer, oplyser politiet.

Beredskabsstyrelsen er i færd med at fjerne olien fra vandløb og mose ved Knabstrup Møllebakke. Holbæk Kommune står for den videre oprydning, og det forventes at tage flere dage.

Politiet har indtil videre været sparsomme med oplysninger om årsagen til olielækagen, men det ventes, at de vil sige mere i løbet af tirsdagen.

/ritzau/