Olie truer Islands kyst
145 ton tyk sort olie risikerer at lække fra et stort skib, der er gået på grund ved Islands kyst. En dansk marinekonstabel omkom under redningsforsøget.

Islandske miljøfolk kæmper tirsdag aften for at forhindre 145 ton klæbrig sort olie i at sive ud i Atlanterhavet. Olien befinder sig om bord på det store skib, Wilson Muuga, der mandag nat trodsede bølgerne under cypriotisk flag med kurs mod Rusland. Omkring klokken fire gik skibet på grund i mørket ved klipperne ud for Keflavik-halvøen. Vand fossede ind i maskinrummet; besætningen slog alarm til den islandske kystvagt.

Et dansk kontrolskib, der befandt sig i nærheden, sendte redningsbåde ud for at bjærge de 12 mand om bord på det cypriotiske skib. Men den stærke vind og de høje bølger fik redningsbådende til at kæntre. En dansk marinekonstabel omkom senere.

Den islandske kystvagt blev tilkaldt, og er lige nu i gang med at sende redningshelikoptere i luften, der skal redde de 12 søfolk fra skibet i land.

»Lige nu er vores første prioritet at få bjerget de 12 søfolk, der er ombord på Wilson Muuga. Bagefter tager vi os af olien,« siger chef for politiet i Keflavik, Asgier Eireksson.

Miljøfolk vil senere forsøge at få en slange om bord på skibet, der skal pumpe olien op, så den ikke forsvinder ud i Atlanterhavet.

Ifølge biolog i Dansk Naturfredningsforening Henning Mørk Jørgensen ville 145 ton olie være et lille udslip. Men det ville have stor betydning, hvis der er mange fugle, som samler føde i området:

»Hvis fuglene får olie på fjerene, kan de ikke holde vandet ude længere. Det svarer til, hvis en dykker får hul på sin gummidragt. De dør af kulde,« siger han og forklarer, at olie, der flyder til bunds, vil kunne skade dyrene på havbunden.