OL i Nordkorea: 15 minutters tv om dagen
Sportslig succes får det nordkoreanske regime til at udvide tv-dækningen af OL. Men strømsvigt står i vejen.

Mens der er væg-til-væg-dækning af OL på danske fjernsynsskærme, har nordkoreanerne måtte nøjes med blot 15 minutters daglige tv-uddrag fra klodens største sportsbegivenhed.

På grund af Nordkoreas uventede medvind i de olympiske lege udvides den sparsomme tv-dækning nu til uhørte fem timer, oplyser lederen af landets mediedelegation i London.

Efter den første uges konkurrencer har den ludfattige nation samlet fire guldmedaljer sammen - tre i vægtløftning og én i judo.

Dermed indtager Nordkorea en overraskende nummer 8 på listen over mest guldhøstende lande.

Den sportslige succes har angiveligt udløst en "tumult af glæde" og en strøm af lykønskninger til det nordkoreanske sportsministerium, skriver det statskontrollerede nyhedsbureau i Nordkorea.

Men kæmpe strømafbrydelser forhindrer størstedelen af befolkningen i overhovedet at se OL på fjernsynet og følge deres atleter, skriver netavisen Daily NK, som drives af nordkoreanske afhoppere i Sydkorea.

Den hermetisk lukkede stat i nord har i årevis lidt af gevaldige problemer med at sikre en fast forsyning af elektricitet til stikkontakterne.

Men manglende OL-dækning må siges at være blandt nordkoreanernes mindste hovedpiner i øjeblikket.

Styrtregn og oversvømmelser har i den senere tid kostet talrige menneskeliv, gjort titusinder hjemløse og ødelagt store landbrugsarealer.

Med et uvejsomt terræn og forældede dyrkningsmetoder har landet svært med at skaffe tilstrækkeligt med mad til sine 24 millioner indbyggere.

Hundredtusinder sultede ihjel fra midten til slutningen af 1990'erne.

FN-agenturer vurderede sidste år i november efter et besøg i landet, at tre millioner mennesker har behov for fødevarehjælp i 2012.

Efter årtiers skovhugst er det fattige Nordkorea særligt sårbar over for oversvømmelser.

Vesten og særligt USA har været parat til at hjælpe civilbefolkningen, hvis Nordkorea indstillede sine atomforsøg.

Men regimet i Pyongyang fortsætter sit atomprogram, og derfor er der heller ikke kommet mad.

/ritzau/AFP