OL-historie: Blade Runner er i semifinale
Oscar Pistorius, der løber med to benproteser, kvalificerede sig lørdag til OL-semifinale i 400 meter løb.

Der blev lavet historie, da sydafrikanske Oscar Pistorius betrådte startfeltet på det olympiske stadion lørdag. Som den første atlet nogensinde deltog han i 400 meter løb med to amputerede ben og løb sig direkte i semifinalen.

Det gjorde han i tiden 45,44 sekunder - hans personligt bedste denne sæson.

- Jeg var så nervøs her til morgen. Jeg vidste ikke, om jeg skulle græde eller le, siger han ifølge nyhedsbureauet AFP.

Pistorius er også kvalificeret til at løbe 4x400 meter stafet ved legene, og han føler sig meget overvældet af at deltage.

- Jeg havde en kæmpe blanding af følelser, da jeg stod klar til at løbe. Det var en kæmpe oplevelse, og publikum var fantastisk, siger han.

Oscar Pistorius fik amputeret begge sine ben under knæet, da han var et år grundet en medfødt knoglefejl. Han løber derfor på to proteser, der er lavet af kulfiber, og som har givet ham det famøse kælenavn "Blade Runner".

Men løberens ben har været til lige så stor negativ debat som positiv. Mange har været usikre på, om proteserne gav ham en fordel på løbebanen, men det har han ikke rigtigt kunne følge:

- Hvis jeg har en fordel, hvorfor er der så ikke nogle andre, der løber de samme tider? spørger han.

Pistorius, der også har deltaget i de paraolympiske lege i 2004 og 2008, kæmpede hårdt for at komme med til de olympiske lege i London. Han siger, at hvis han havde lyttet til alt den negative omtale, så ville han slet ikke have nået legene i London.

Han fik grønt lys til at deltage, da det blev afklaret, at hans ben ikke giver ham nogen fordel foran hans rivaler.

- Da jeg fik at vide, at jeg måtte deltage ved legene, forsvandt ét pres, og et andet pres overtog, siger han.

Siden hans deltagelse i Beijing 2008 har Pistorius tabt sig 13 kilo og håber på at slå sin egen personlige rekord på 45,07 sekunder.

/ritzau/