Ofrene for norsk terror frygter markering
Overlevende er urolige op til 22. juli, når hele Norge samles for at markere årsdagen for terroren 22. juli.

Selv om der ikke er noget konkret trusselbillede forud for markeringerne af terrorangrebet 22. juli i Norge, så oplever flere ofre for begivenhederne frygt og angst i denne uge. Det fortæller en af bistandsadvokaterne, Mette Yvonne Larsen.

Hun har talt med flere af sine klienter forud for mindehøjtidelighederne. Frygten, de beskriver, er ikke nødvendigvis rationel eller specifik. Men de minder, der vender tilbage, skaber alligevel en form for uro.

- Hele denne uge er vanskelig at komme igennem for mange af de unge. Der er ligesom så meget, der bringer minder op om tiden inden terrorangrebene sidste år: Det er en rolig sommer, hvor der ligesom ikke er andet galt end vejret, siger hun og tilføjer:

- Nu står det jo ganske klart, at Anders Behring Breivik har været alene om at gennemføre angrebet, men der er alligevel uro og frygt for, at noget pludselig kan ske.

Hun fremhæver også, at nogen er i tvivl om, hvorvidt de tør at færdes i den store menneskemængde, der forventes at samles til mindekoncerten på pladsen foran Oslo Rådhus.

Samtidig mener bistandsadvokaten, at mindemarkeringerne også vil gøre vejen videre lettere.

- Der bliver jo på en måde taget hul på en ny tidsregning, da det første år ofte er det værste.

- Det gælder særligt for dem, der skal ud på Utøya. For dem bliver dagen nok rigtig hård. Der bliver revet op i sårene igen, men så kan man forhåbentlig lægge noget af sorgen bag sig, siger Mette Yvonne Larsen.

/ritzau/NTB