Østtyske monsterkaniner til Nordkorea
En østtysk pensionist, der avler kaniner på størrelse med hunde, er blevet bedt om at opdrætte monsterkaniner til Nordkorea.

En dag bankede det på døren hos kaninavler Karl Szmolinsky hjem i Eberswalde tæt ved Berlin. I døren stod nogle udsendinge fra den nordkoreanske ambassade, der havde brug for Szmolinskys hjælp.

I februar 2006 vandt Karl Szmolinsky en præmie for at have fremavlet verdens største kanin på 10,5 kilo. Billeder af monsterkaninen cirkulerede gennem nyhedsbureauer rundt i verden, og endte blandt andet hos magthaverne i den kronisk hungersnødramte diktaturstat Nordkorea. Her kunne man sagten se, hvad Szmolinskys talent i at avle monsterkaniner kan bruges til – at forsyne landet med billigt kød.

Herrerne fra ambassaden spurgte, om Szmonlinsky var villig til at sælge nogle kaniner for at der kunne blive oprettet en kaninfarm i Nordkorea. Kaninavleren var med på ideen og solgte 12 af sine største kaniner.

»Jeg rejser til Nordkorea i april for at give dem råd om, hvordan de skal lave en farm. En delegation har også studeret min farm, og jeg har givet dem en bog med tips,« siger Karl Szmolinsky til magasinet Spiegel.

Måske er den nordkoreanske idé med kaninfarme ikke så tosset endda. De 12 kaniner, som allerede er kommet til pariastaten, kan nemlig føde 60 nye kæmpekaniner om året. Og da der er omkring syv kilo ren kød på hvert dyr, er der tale om en effektiv måde at skaffe sig store mængder kød på hurtigt.

Efter at Szmolinskys forbindelse til Nordkorea er rygtedes, er gården i Eberswalde blevet oversvømmet af påtrængende journalister, der vil høre mere om de nordkoreanske monsterkaniner.

»Jeg bliver nærmest omringet af kamerahold. Der er blandt andet et japansk tv-hold, som har meddelt at de flyver ind fra Paris senere,« siger han. Efter den intensive mediedækning, har kinesere også meldt sig som købere af monsterkaninerne. Men Szmolinsky har sagt nej. Samarbejdet med Nordkorea blev kun indgået, fordi der er hungersnød i landet, lyder kaninavlerens forklaring.

»Jeg vil ikke øge min produktion, og jeg tager ikke imod flere ordrer, når dette er overstået,« siger han. Karl Szmolinsky er i dag 67 år og har avlet kaniner i de seneste 47 år. Derfor glæder han sig til, at kaninavl blot bliver en otiumshobby og ikke en levevej.