Østbander på plyndringstogt hos guldsmede
Røverier Landets urmagere frygter voldelige østeuropæiske bander. De har måtte barikere sig bag panserglas dobbeltdøre og fået flerdoblet forsikringspræmierne efter en stribe overfald.

Danmark er kun en færgeoverfart væk fra den russiske mafia, der ser danske juvelerer som et let bytte.

Mandag slog de til mod en dansk urmager, der forsvarede sig med en pistol.

»Vi bliver overrendt af østeuropæiske bander. De laver røverier med en voldsomhed, som vi ikke før har set i Danmark,« siger Rafael Saadon fra sikkerhedsfirmaet Set System, der arbejder for nordiske guldsmede og vekselerer.

I 2003 blev medlemmer af en polsk bande, der har stjålet for 700 millioner fra guldsmede, knaldet for 40 røverier i Danmark. Siden er andre østbander kommet til.

Rafael Saadon har studeret videooptagelser optaget med sikkerhedskameraer fra 14 voldelige overfald og tricktyverier hos guldsmede i Norden. Ofte har tyve været i butikken ugen før og udset sig tyvekosterne. Mærkevareure med priser op til 100.000 kroner er nemme at sælge.

Ekspedienterne får en pistolmunding i hovedet, bliver trukket i håret og bagbundet med en sæk over hovedet. Flere røvere er endda brudt ind hos guldsmede om natten for at true dem til at tage ned for at låse butikken op.

»Så vanvittig er situationen,« siger direktør Christoffer Ritzau fra Guldsmedebranchens Leverandørforening.

I 2005 fik en af Danmarks mest eksklusive guldhandlere, Erik Hvelplund, stukket et gevær mod sig i sin seng i Hørsholm af tre røvere. De brød ind, bankede og bagbandt ham inden han blev reddet af en tyverialarm.

»Jeg har været udsat for meget, som jeg ikke vil tale om,« siger Erik Hvelplund.

Mange overfald kommer nemlig aldrig til offentlighedens kendskab.

»Røverne er ellers som actionfilm. En af mine kollegaer blev opsøgt af en røver, der blot rakte ham en telefon og en taske - i den anden ende blev kone og barn holdt op af en anden røver,« siger Preben Randløv med tre forretninger i København og Århus. Han opfordrer kollegaerne til at sætte et skilt i vinduet, hvor der står »Vi skyder også.«

De voldelige røverier har fået guldsmedene skrue voldsomt op for sikkerheden. Det er sikre banker, der har presset røvere over i guldbranchen.

I København skal man næsten ringe på alle steder, hvis man vil købe en guldring.

»Flere steder skal man gennem dobbeltdøre med tidsforskydning. Stederne er rene Fort Knox,« siger Christoffer Ritzau.

Presset på sikkerheden kommer også fra forsikringsselskaberne, der har hævet præmierne for guldsmedene med op til 400 procent. Andre har så mange røverier, at de slet ikke gider at forsikre dem.

»Når man selv skal dække alt, der bliver stjålet og det er ens eget liv og penge, der står på spil, så reagerer man jo desperat,« siger Christoffer Ritzau.