Østarbejdere dropper Danmark: "Vores allesammens velfærd er på spil"
- Det er vores allesammens velfærd, der er på spil. Danskernes velfærd bliver i sidste ende finansieret af virksomhedernes overskud, og vi ser en betydelig risiko for, at virksomheder må sige nej til ordrer og producere mindre, end man ellers ville have gjort, siger adm. direktør i DA, Jacob Holbraad. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix/arkiv
Den østeuropæiske andel af beskæftigelsesvæksten er den laveste i fem år, viser nye tal.

Der er færre østeuropæere, der trækker i arbejdstøjet og bidrager til den samlede vækst i beskæftigelsen i Danmark.

63 ud af 100 nye arbejdspladser blev for fem år siden besat af personer fra Østeuropa. I dag er det tal nede på ni, konkluderer en ny analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

Det skriver Berlingske.

Den udvikling vækker bekymring i DA, da der i mange brancher er en begyndende mangel på arbejdskraft.

Det er især inden byggeriet, i fremstillingserhverv, servicebranchen samt hotel- og restaurationsbranchen, at udviklingen gør sig gældende. Og ifølge DA er det i en tid med lav ledighed svært at finde danskere, der vil varetage de job, som østeuropæerne ikke længere vil have.

- Det er vores allesammens velfærd, der er på spil. Danskernes velfærd bliver i sidste ende finansieret af virksomhedernes overskud, og vi ser en betydelig risiko for, at virksomheder må sige nej til ordrer og producere mindre, end man ellers ville have gjort. Nogle har det synspunkt, at så må man bare producere med det antal mennesker, der nu engang bor i Danmark, men så skal man også acceptere, at vi ikke får den velstandsfremgang, som vi ellers har mulighed for, siger adm. direktør i DA, Jacob Holbraad, til Berlingske.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) understreger over for Berlingske, at regeringen tager situationen meget alvorligt. Han henviser til, at Folketinget har afsat knap 100 millioner kroner til opkvalificering af ledige inden for brancher med særlig efterspørgsel på arbejdskraft. Derudover arbejder regeringen på et udspil, der skal gøre det lettere at ansætte udenlandsk arbejdskraft.

- Det er afgørende, at vi handler, inden det er for sent, og manglen på arbejdskraft får konsekvenser for væksten og dermed også vores velfærd, siger Troels Lund Poulsen til Berlingske.