Ølpiger strejker imod Carlsberg
Striden drejer sig om, at Carlsberg skal hæve betalingen om søndagen fra to til fire dollars (20 kroner). Foto: Colourbox
Carlsbergs 'ølpiger' i Cambodja strejker nu på femte døgn og opfordrer til boykot af det lokale mærke Angkor.

For femte døgn i træk demonstrerer en gruppe kvinder i Cambodja imod Carlsberg med trommer og kampråb.

Det skriver Fagbladet 3F.

Selvom Carlsberg har tabt en faglig voldgiftssag, nægter den danske bryggerigigant fortsat at give de såkaldte ølpiger overtidsbetaling.

"Carlsberg er forpligtet til at betale kvinderne dobbelt løn, når de arbejder på søn- og helligdage, men det har selskabet undladt at gøre i årevis. Nu kræver de ansatte deres ret," siger Sar Mora, formand for Cambodjas service- og fødevareforbund til Fagbladet 3F.

De unge kvinder er ansat til at sælge og servere øl på gader og barer.

Lønnen ligger på omkring 50 dollars (261 kroner) om måneden i fast løn.

Og striden drejer sig om, at Carlsberg skal hæve betalingen om søndagen fra to til fire dollars (20 kroner).

Det er dog ikke nok til at forsørge en familie i Cambodja, lyder det fra ølpigernes fagforening.

"De unge kvinder er derfor under et stort pres for at sælge flere øl, og nogle føler sig tvunget til at drikke øl med kunderne. Sexchikane og vold mod kvinderne er et stort problem," siger Sar Mora til Fagbladet 3F.

Anne-Marie Skov, Senior Vice President i Carlsberg, fortæller, at den faglige voldgift er blevet anket, fordi bryggerikoncernen mener, kravet om overtidsbetaling er opfyldt på anden vis.

Og lønnen fejler ikke noget efter cambodjanske forhold, vurderer Anne-Marie Skov.

"Efter vores mening er kvinders løn tilstrækkelig til at leve for i Cambodja, men vi er rede til at gå i dialog med fagforeningen gennem vores lokale partner. Vores fokus på kvindernes sikkerhed og uddannelse har været med til at forbedre deres forhold væsentligt de seneste år," siger Anne-Marie Skov.

Kilder: Fagbladet 3F