Økonomien sejler for mange skilsmisseramte
fire ud af ti ægteskaber ender i skilsmisse. Alligevel har mange ikke sikret sig økonomisk. Foto: colourbox.com/COLOURBOX.COM
Selv om det ikke længere er en nyhed, at fire ud af ti ægteskaber ender i skilsmisse, er der stadig mange, der ikke sikrer sig økonomisk.

Hvert år starter med en lille bølge af ægteskaber, der smider håndklædet i ringen.

Hos Falck Healthcare har psykologerne de seneste tre år i gennemsnit haft 74 procent flere opkald fra danskere, som overvejer skilsmisse i januar end i årets andre måneder.

Og fælles for de mange opløste ægteskaber er, at de går hårdt ud over økonomien hos parterne - især hvis man ikke har sikret sig selv økonomisk undervejs i ægteskabet.

- Det er meget forskelligt fra par til par, hvad der er det rigtige at gøre. Det afhænger af både formue, indtægter, om der er børn eller ej. Nogle kan med fordel overveje en ægtepagt, hvor man tager stilling til, om en del, eller måske hele parternes formue, skal være særeje, forklarer Bettina Boysen, der er advokat hos Ret&Råd i København.

Indleder man et ægteskab, uden at tage stilling til noget som helst, så er der formuefællesskab. Det betyder, at formuen skal deles ligeligt ved ægteskabets opløsning, og det kan komme til at svie gevaldigt i skilsmissen, hvis den ene part har en formue eller et firma med ind i ægteskabet.

Men det er ikke nok kun at være bevidst om den fælles økonomi i starten af ægteskabet. Nye økonomiske udviklinger som køb af bil eller ejerbolig bør begge parter også tage stilling til, råder advokaten.

- Der kan være fælles ting, som begge parter betaler til uden at tænke videre over, at tingen kun står i den ene parts navn, og det kan få betydning, hvis man skal skilles. Sørg for at begge parter står som ejere af fælles ting, hvis begge parter hæfter for gælden, råder Bettina Boysen.

Den person, der står som ejer, får som udgangspunkt fortrinsret til eksempelvis en bil i tilfælde af skilsmisse, også selv om den anden person har betalt til afdraget.

Det eneste, der typisk ikke skal deles lige over ved formuefællesskab, er pensionen. Og her er der ofte en skævvridning, hvis kvinden har været på barsel en eller flere gange og måske er gået på nedsat tid en periode, og fordi mænd oftest er højere lønnet end kvinder.

- Kvinder skal tage deres pension alvorligt. Selv om der er nogle muligheder for at kompensere den, der står dårligst pensionsmæssigt, så lægger lovgivningen langt fra op til den ligedeling af pensionerne, forklarer Bettina Boysen.

Den kedelige skilsmissetendens i januar har flere forklaringer, lyder det fra Annette Gaard, der er chefpsykolog hos Falck Healthcare.

- Julen og sommerferien sætter typisk problemerne i et forhold på spidsen, og der sker ofte det, at presset for at julen skal være god og hyggelig og indeholde 1000 planer øger presset på en familie, hvor mor og far måske har mere brug for en kæresteaften alene, fortæller hun til Ritzau Fokus.

Samtidig kan manglende forventningsafstemning også være med til at ødelægge julen, ligesom mange, der går i skilsmissetanker, vælger at vente til højtiden er overstået, før de gør noget ved det.


Tre fokuspunkter når skilsmissen truer:

- Hvis I har en ægtepagt, så hiv den frem, og få styr på, hvad I har aftalt vedrørende særeje og deling af pensioner.

- Overvej på et tidligt tidspunkt, hvad du har af ønsker til bodeling, og hvad der er realistisk. Tag tidligst muligt fat i en advokat, hvis du har brug for en.

- Ejerboligen er ofte den dyreste post, og det er ikke sikkert, at en af parterne kan blive siddende alene. I så fald skal boligen sælges.

Kilde: Bettina Boysen


5 gode råd til at holde ægteskabet ved lige:

- Gentegn kontrakten. Det kan være en god idé at minde sig selv om, hvorfor man blev gift i første omgang

- Find tid til samvær og anerkendelse med din ægtefælle

- Meld fra til familiesammenkomster, du/I ikke orker. De fleste forstår behovet for at pleje parforholdet

- Overask din ægtefælle med en aktivitet, der gør ham/hende glad

- Tag en pause fra hinanden, hvis det er det, der skal til.

Kilde: Falck Healthcare

/ritzau/FOKUS