Økonomer skruer ned for euro-forien

Danmark drager lige nu fordele af at være uden for eurozonen, hvor krisen for alvor hærger. Men på længere sigt kan vi miste indflydelse.
Dagens helt i skysovs er den danske krone, som har holdt os fri af det økonomiske kaos i Grækenland. På længere sigt er euroen dog bedst, mener økonomer.
Dagens helt i skysovs er den danske krone, som har holdt os fri af det økonomiske kaos i Grækenland. På længere sigt er euroen dog bedst, mener økonomer. Foto: Danmarks Nationalbank

Danske bankers økonomer har længe slået på tromme for, at Danmark skulle indføre euroen, men nu giver det økonomiske kaos blandt eurolandene anledning til at genoverveje den holdning.

Det skriver Politiken.

Seniorøkonom i Danske Bank, Frank Øland Hansen, mener, at der nu er flere argumenter for, at det er en fordel at beholde kronen.

"Lån ydet i hjælpepakker til nødstedte lande bliver ikke nødvendigvis betalt tilbage, og så er det bekvemt for Danmark at stå udenfor og betale en mindre andel," siger Frank Øland Hansen.

"Desuden har det en disciplinerende effekt på den økonomiske politik at stå uden for euroen, og det er grunden til, at Danmark ikke er blevet presset af gældskrisen«, siger Frank Øland Hansen til Politiken med henvisning til, at dårlig økonomisk disciplin ville gøre kronen sårbar over for spekulation.

Hos Nordea er man enig i, at Danmark lige nu drager fordel af at være uden for euroen. Men det er dog kortsigtede fordele.

"Omvendt kan de politiske omkostninger vise sig at blive større på længere sigt", siger Jan Størup Nielsen, senioranalytiker i Nordea, til Politiken.

For Danmark kan miste indflydelse, hvis krisen fører til en fælles finanspolitik blandt eurolandene.

Grækenland har længe ligget på randen af fallit, kun holdt oppe af redningspakker fra eurokollegerne, og senest er Italien blevet udråbt til nyt problembarn i eurozonen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.