Økonomer: Lav effekt af ECB-plan på dansk boligmarked
For de danske boligejere bliver konsekvenserne af den store ECB-opkøbsplan marginal, vurderer boligøkonomer.

De danske boligejere skal ikke ligge søvnløse over den 1140 milliarder euro store opkøbsplan fra Den Europæiske Centralbank. Det vurderer ekspert i boligøkonomi ved Syddansk Universitet, Morten Skak, og professor ved CBS Jesper Rangvid.

- Det er positivt alt sammen, men det er marginalt, siger Morten Skak

- Den største konsekvens bliver nok, at det superlave renteniveau vil holde sig i hvert fald et år - måske et godt år mere ud i fremtiden.

Da renterne allerede er meget lave, vil det ikke ændre vilkårene mærkbart for nuværende eller kommende indehavere af et boliglån.

Også Jesper Rangvid har svært ved at se en markant ændring i boligmarkedet efter ECBs plan.

- Lave renter er hjælpende for boligmarkedet, men på den anden side skal vi passe på med ikke at overdrive det her. Renterne var allerede meget, meget lave. Så det vil nok ikke få den største effekt, siger han.

Grunden til, at dagens plan sikrer den lave rente, er, at ECB med sin opkøb af statsobligationer i eurozonen hæver efterspørgselen og dermed prisen på obligationer og sender investorerne i armene på danske statsobligationer.

Men det bliver ikke kun danske statsobligationer, der får glæde af pakken, mener Morten Skak.

- Et alternativ som nyder stor bevågenhed i udlandet er også danske realkreditobligationer. Dermed siver rentenedsættelsen ud til andre lande - Danmark inklusiv, siger han.

Rentefaldet bliver dog så småt og fra et så lavt niveau, at boligpriserne ikke vil mærke den store ændring.

- Nej, på den måde får det heller ikke en mærkbar effekt.

/ritzau/