Leveret af Ritzau Fokus
Opdateret kl. 13:18
Da Pensionskommissionen blev nedlagt kort efter den nye regerings tiltræden, lød det samstemmende fra både statsministeren og den daværende formand, Torben M. Andersen, at det ikke gav mening at fortsætte arbejdet.
Årsagen var, at regeringen vil gennemføre en pensionsreform inden efteråret 2016, hvor kommissionen efter planen skulle fremlægge resultatet at sit arbejde.
Nu siger den tidligere overvismand dog til Børsen, at det havde været bedre at fortsætte kommissionens arbejde, så en kommende reform får et bedre og mere gennemarbejdet fundament.
- Jeg respekterer selvfølgelig, at det er regeringen, som bestemmer. Sådan er det. Men set fra et pensionssynspunkt er der stærke argumenter for, at man får set på det hele i en sammenhæng.
- Det er vigtigere at få hele pensionssystemet set igennem og få gennemtænkt mulige reformer, end om reformer gennemføres det ene eller andet år, siger han.
Torben M. Andersen frygter, at regeringen træffer beslutninger uden at kende de fulde konsekvenser af et nyt pensionssystem. Og det øger risikoen for, at man igen får lavet en reform, hvor alle effekter ikke er tænkt igennem.
Årsagen til, at den tidligere regering med skatteminister Morten Østergaard (R) i spidsen nedsatte Pensionskommissionen i foråret 2014, var, at det nuværende pensionssystem har en række huller.
For en stor gruppe danskere kan det slet ikke betale sig at spare op, fordi mange ydelser bliver modregnet i forhold til deres formue, mens en anden stor gruppe slet ikke har nogen opsparing og derfor er meget afhængig af de offentlige ydelser.
/ritzau/