Masser af danskere flår øko-varer ned fra hylderne, men de gør det mest for deres eget helbreds skyld.
»Tidligere valgte folk økologi, udelukkende fordi varerne var økologiske. Dengang var det noget med brune poser, og der var ikke gjort så meget ud af emballagen,« siger Henrik Hindborg, der er markedschef i Økologisk Landsforening, hvor man i årevis har fulgt salget af økologiske varer i Danmark. Efter en periode med stilstand stiger salget af øko-varer nu dramatisk. Mange af de nye købere vælger økologisk for deres egen skyld.
»Nu køber danskerne økologiske varer for at forkæle sig selv. De siger What"s in it for me . De vil have sundere og bedre varer. Samtidig er producenterne blevet rigtig gode til at udvikle økologiske produkter, der ligger tættere på forbrugeres behov,« siger Henrik Hindborg.
Giftstoffer, nej tak
Folk køber først og fremmest mere økologisk for selv at undgå sprøjtegifte og slemme tilsætningsstoffer. Hele syv ud af ti danskere, der har købt mere økologisk det seneste år, angiver de færre giftstoffer i maden som en vigtig årsag. Mere principielle grunde til at købe Ø-mærkede varer er langt mindre populære. Kun omkring hver tiende angiver, at de køber flere øko-varer, fordi det bidrager til et mere bæredygtigt landbrug. Folks egen sundhed kommer langt foran andres.
»Vi tænker først på os selv. Først sekundært tænker vi nå ja, det gavner også andre ,« siger Thomas Roland, analysechef i Forbrugerrådet, der står bag undersøgelsen.
Vil ikke redde verden
Thomas Roland er positiv over, at salget er økologiske varer stiger, og at mange er villige til at købe økologi af fælles årsager, når tiden ellers mest er til at tale om sine egne behov. Han har tidligere oplevet, at deltagere i rådets undersøgelser har været imod økologi.
»Flere af deltagerne sagde, at de ikke brød sig om, at de selv skal have ansvaret for at redde landbruget. Af princip er det ikke mig, der skal redde verden. Det er lovgiverne. Jeg skal bare være mæt , var deres udmelding,« siger Thomas Roland.
Jyder er ikke langhårede
Storebæltsbroen skiller danskerne markant, når de fortæller, hvorfor de køber mere økologisk. Næsten dobbelt så mange jyder end københavnere angiver, at de køber mere økologisk, fordi det smager bedre, og at det er blevet billigere.»I København, har man vænnet sig til, at økologi er okay. Man tør fortælle, at man gerne vil støtte dyrevelfærd. I Jylland er det mere legitimt at sige, at det er blevet billigere, og det smager bedre. Det er nemmere at forsvare sit valg på den måde uden at lyde langhåret og frelst,« siger Thomas Roland fra Forbrugerrådet.Generelt tager københavnere og folk i større byer hurtigere økologi til sig end folk på landet, mener Henrik Hindborg fra Økologisk Landsforening.
»Der er en tendens til, at jo længere væk, man selv er fra landbruget, jo vigtigere er det, at man føler sig tæt på den landmand, der har lavet produktet, man køber. På landet går man mindre op i det. Mange tænker: Nå ja, køerne går vel på græs ,« siger Henrik Hindborg.