Øjensygdomme: Her er symptomerne du ikke må ignorere

Få undersøgt dit syn hos en øjenlæge, hvis dit syn forringes hurtigt, du oplever huller i synsfeltet, eller hvis fliserne på badeværelset pludselig slår buer. Det kan være tegn på alvorlige øjensygdomme. (Arkivfoto) (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Udbredte sygdomme som grøn stær og alderspletter på nethinden kan koste dig synet, hvis du ikke reagerer på symptomerne.

Har du gentagne gange oplevet, at der er noget, du ikke ser, før det er lige foran dig - eller slår naboens flagstang pludselig buer?

Så skal du tage et smut forbi øjenlægen hurtigst muligt. Det kan nemlig være symptomer på alvorlige øjensygdomme, som rammer mange danskere - især i den ældre del af befolkningen.

Den mest udbredte øjensygdom er grå stær, som typisk viser sig ved, at synet bliver dårligere, forklarer Toke Bek, der er klinisk professor på Øjenafdelingen på Aarhus Universitet.

Det kan være, du får sværere ved at læse, får dobbeltsyn - nogle gange kun på det ene øje - eller oplever blændingsgener, når du kører bil.

- Det udvikler sig over mange år og skyldes uklarheder i linsen, forklarer Toke Bek.

Du kan ikke forebygge grå stær, men behandlingsmulighederne er til gengæld gode - uanset hvor fremskreden stæren er. Den uklare linse kan opereres væk og erstattes af en ny af plastik.

Har du til gengæld oplevet "huller" i dit synsfelt, er det anderledes alvorligt.

Det kan nemlig være tegn på grøn stær - og når skaden først er sket, kan den ikke repareres. Men man kan bremse yderligere forringelse af synet med behandling.

- Grøn stær er skader på synsnerven, som viser sig som udfald i synsfeltet, forklarer Toke Bek.

Du kan teste det ved at fiksere på et punkt foran dig og se, om du kan fornemme, hvad der sker til højre og venstre for dig.

Problemet med grøn stær er, at det sjældent opdages i de tidlige stadier. Men der er risikofaktorer, du kan være opmærksom på, forklarer Carsten Edmund, der er øjenlæge og formand for Øjenforeningen.

- Hvis man har det i første led i familien, er der en let øget risiko, siger han.

Er det tilfældet, anbefales det, at du lader dig teste hos en øjenlæge hvert femte år fra 40-årsalderen.

Grøn stær behandles blandt andet med tryknedsættende øjendråber.

En tredje udbredt øjensygdom i Danmark er AMD, som er alderspletter på nethinden.

- Det er en af de hyppigste årsag til alvorlig synsnedsættelse, siger Carsten Edmund.

AMD kommer i en tør og en våd form, og særligt sidstnævnte er ødelæggende. Ved begge former degenerer cellerne i øjets nethinde, men ved den våde form opstår der samtidig nye aggressive blodkar.

- Det betyder, at man kan miste synet i løbet af få uger, siger øjenlægen.

Våd AMD vil - foruden synsnedsættelse - typisk vise sig ved forvrængninger af synet.

- Hvis fliserne på badeværelset pludselig buer, eller naboens flagstang slår buler, så skal man reagere hurtigt, siger Toke Bek.

Sygdommen kan nemlig bremses med en medicinindsprøjtning i øjet, men skaderne kan ikke repareres. Så jo før der sættes en stopper for de destruktive blodkar, jo bedre.

Ved den tørre version af sygdommen kan man ifølge Øjenforeningen sænke risikoen for forværring med forskellige vitaminer.

/ritzau fokus/

Af Stine Eskildsen, Ritzau Fokus