Obama vil nominere højesteretsdommer trods hård modstand
Den amerikanske præsident, Barack Obama, har tænkt sig at nominere en ny højesteretsdommer. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP
Republikanerne mener ikke, Barack Obama bør nominere en ny højesteretsdommer. Men det gør Obama alligevel.

Den amerikanske præsident, Barack Obama, insisterer på, at han vil nominere en ny højesteretsdommer til at efterfølge den konservative Antonin Scalia, der lørdag afgik ved døden.

Det siger han på et pressemøde i Det Hvide Hus natten til søndag.

- Jeg har tænkt mig at udnævne Scalias efterfølger. Det er mit ansvar ifølge forfatningen, og det er også Senatets ansvar at deltage i udnævnelsen af vores næste højesteretsdommer, siger Obama.

- At udnævne en højesteretsdommer er i alles interesse. Det er større end noget parti, fortsætter Obama.

Men præsidenten står over for en hård kamp med Senatet, der skal stemme for den person, som præsidenten nominerer.

Efter Scalias død består USA's Højesteret lige nu af fire liberale og fire konservative dommere.

Obama kan dermed ændre på magtbalancen i den magtfulde højesteret, hvis han når at få indsat en liberal dommer til at efterfølge den konservative Scalia.

Og det huer ikke republikanerne. Det konservative parti har flertallet i Senatet, og flertalsleder Mitch McConnell ønsker ikke, at Barack Obama får lov til at nominere en ny dommer til at efterfølge Scalia.

- Pladsen bør ikke fyldes ud, før vi har en ny præsident, siger Mitch McConnell ifølge nyhedsbureauet AFP med hentydning til præsidentvalget i november.

Også flere republikanske præsidentkandidater taler for, at Obama ikke skal have lov til at udnævne den næste højesteretsdommer.

Både Ted Cruz, Donald Trump og Marco Rubio har ifølge New York Times opfordret til, at den næste præsident skal udnævne Scalias efterfølger.

Demokraternes leder i Senatet, Harry Reid, siger til gengæld ifølge nyhedsbureauet Reuters, at Barack Obama bør nominere en ny dommer "med det samme".

Den konservative højesteretsdommer Antonin Scalia blev udnævnt i september 1986 af den daværende republikanske præsident, Ronald Reagan.

Den 79-årige Scalia blev lørdag morgen amerikansk tid fundet død på et hotel i Texas.

/ritzau/