Obama: Vi gør os ingen illusioner om syrisk fred

USA vil gøre alt for, at der bliver indgået våbenhvile i Syrien, selv om der er mange faldgruber, siger Obama.
Den amerikanske præsident, Barack Obama, erkender, at der er lang vej til fred i Syrien. Men der bør i det mindste gøres et forsøg på at finde en diplomatisk løsning på konflikten, lyder det. Arkivfoto
Den amerikanske præsident, Barack Obama, erkender, at der er lang vej til fred i Syrien. Men der bør i det mindste gøres et forsøg på at finde en diplomatisk løsning på konflikten, lyder det. Arkivfoto Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

Der er grund til både håb og skepsis, når det kommer til en potentiel våbenhvile mellem de stridende parter i Syrien.

Det erkender den amerikanske præsident, Barack Obama, efter et møde i USA's udenrigsministerium om konflikten.

- Vi gør os ingen illusioner, siger præsidenten ifølge Reuters.

- Vi er helt klar over alle de potentielle faldgruber, og der er et hav af grunde til at være skeptisk, men historien vil dømme os hårdt, hvis vi ikke gør vores for i det mindste at forsøge at sætte en stopper for denne forfærdelige konflikt ved hjælp af diplomati.

Yderligere understreger præsidenten, at den militante gruppe Islamisk Stat (IS) vil blive knækket.

- Vi kommer til at udslette denne barbariske terrororganisation. Der kommer ikke til at være en våbenhvile, der respekterer Isil. Vi vil ubarmhjertigt fortsætte med at bekæmpe dem, siger Barack Obama og bruger et andet navn for gruppen.

USA, Rusland og andre parter i konflikten er blevet enige om at "indstille fjendtlighederne" i Syrien, fra når fredag bliver til lørdag. Fredag vil der ifølge Reuters blive lagt endnu et pres for at få en endelig aftale om en delvis våbenhvile i Syrien i stand.

- Hvis det bliver implementeret, og det vil være betydningsfuldt, kan denne indstilling af fjendtligheder nedtrappe volden og få flere fødevarer og hjælp frem til syrere, der lider og har desperat brug for nødhjælp, siger Barack Obama.

Han siger samtidig, at en succesfuld våbenhvile vil kunne bane vejen for egentlige fredsforhandlinger.

FN's Syrien-mægler, Staffan de Mistura, nærmer sig et nyt forsøg på fredsforhandlinger i den syriske konflikt. Ifølge Reuters vil han fredag meddele en dato for en ny runde forhandlinger om fred i landet.

De Mistura forsøgte sig også med fredsforhandlinger i begyndelsen af februar, men kastede håndklædet i ringen.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.