Obama lover lav skat til næsten alle i USA
I sin ugentlige radiotale lover USA's præsident at forlænge skattelettelser. Kun de rigeste skal betale mere.

Valgkampen i USA er i fuld gang, og præsident Barack Obama bruger sin ugentlige radiotale til at appellere til Kongressen om at forlænge skattelettelser for 98 procent af befolkningen.

Eneste undtagelse er de rigeste i USA.

- Efter min plan vil 98 procent af de amerikanske familier ikke opleve, at deres skat stiger overhovedet, lover han i sin radiotale, der altid holdes om lørdagen.

- Men de øvrige to procent af amerikanerne vil være nødt til at betale en lille smule mere i skat på alt, hvad de tjener over 250.000 dollar (cirka halvanden million kroner).

- Med andre ord vil de få mest velhavende amerikanere gå tilbage til den skat, de betalte under Bill Clinton, siger Obama.

Skat kan blive et meget vigtigt spørgsmål ved præsidentvalget i november, hvor Obama skal dyste med republikaneren Mitt Romney.

I 1990'erne skabte den demokratiske præsident, Bill Clinton, overskud på det amerikanske budget. Men det blev sat over styr under republikaneren George W. Bush, der valgte at nedsætte skatterne, samtidig med at USA kastede sig ud i enormt kostbare krige i Afghanistan og Irak.

Skattelettelserne udløber 31. december i år. Republikanerne vil have dem forlænget, men Obama mener ikke, det skal gælde de allerrigeste.

Republikanerne mener, det vil lægge en bremse på jobskabelsen i USA, hvis ikke også de rigeste friholdes for at betale den skat, som de gjorde i 1990'erne.

Den republikanske senator Rob Portman siger i et svar på Obamas lørdagstale, at præsidentens plan vil føre til store skattestigninger for små erhvervsdrivende.

- At hæve skatterne på jobskaberne på et tidspunkt med jobmangel giver lige så meget mening, som at afbryde vandforsyningen under en tørke, mener han.

/ritzau/AFP