Obama kæmper for ikke at blive for sort

Verden
Barack Obama er storfavorit, når demokraterne i South Carolina vælger deres præsidentkandidat i aften. Men en sejr til den sorte præsidentkandidat kan måske vendes til Hillary Clintons fordel.

Hvis man skal tro de stærkt svingende meningsmålinger, kan Barack Obama i aften løfte armene og udråbe sig som overbevisende sejrherre i delstaten South Carolina, hvor demokraterne i dag vælger deres præsidentkandidat.

Men det er ikke selve sejren, der er mest afgørende. Der kæmpes trods alt kun om stemmer fra 54 af de mere end 4.000 demokratiske delegerede. Det vigtigste er at vinde på den rigtige måde; at blive opfattet som en favorit, der er i stand til at vinde og vinde igen hele vejen til Det Hvide Hus. Så selvom det store sorte mindretal i South Carolina giver en sort kandidat som Obama en fordel, kan det blive en farlig sejr.

»Selvom Obama vinder her i South Carolina, kan Clinton stadig bruge sejren imod ham. I øjeblikket er der meget, der tyder på, at Clinton forsøger at bruge de mange sorte vælgere som en undskyldning for sit kommende nederlag. Hvis det lykkes hende at gøre Obama til de sortes kandidat , kan hun køre ham ud på et sidespor. Man skal nemlig være hele USA s kandidat for at vinde et præsidentvalg, siger redaktøren Brad Wharton fra South Carolinas største avis, The State.

Clinton favorit

Obama er på den anden side nødt til at sejre stort i South Carolina for at beholde sit momentum op til den altafgørende Super Duper Tuesday 5. februar, hvor der bliver stemt i 24 delstater på een gang.

Hillary Clinton er næsten garanteret en god optakt til den store dag, for hun står til en massiv sejr i delstaten Florida næste uge. Meningsmålingerne giver hende i øjeblikket en føring på mellem 20 og 30 procent, og selvom forudsigelserne ved dette valg har ramt meget ved siden af, er sådan en stor føring nærmest umulig at indhente.

Konen ind i kampen

Men Barack Obama har måske et effektivt modtræk. Som det nyeste skud på stammen er hans kone, Michelle, for alvor gået ind i valgkampen. Hun forlod denne uge parrets børn på fuld tid for at tale med vælgerne i South Carolina.

Michelle Obama er ikke lige så karismatisk og folkekær en figur som ekspræsident Bill Clinton, der kæmper for sin kone Hillary. Men hun appellerer til de kvindelige vælgere, og hun har først og fremmest en ganske almindelig middelklassebaggrund, som gennemsnitsamerikaneren har lettere ved at relatere til, end den opvækst, som Barack Obama har haft i Indonesien og Hawaii.

Nyheder

Dronningen dybt

forfærdet