Obama i dyb krise
Torsdagens forhandlinger førte ikke til enighed mellem Demokraterne og Republikanerne om, hvordan man kan få styr på det landets løbske underskud og dermed undgå, at USA går i betalingsstandsning. Foto: Polfoto/AP Photo/Susan Walsh / POLFOTO
Præsidenten advarer om situationens historiske alvor, hvis ikke kongressen når frem til aftale om nedbringelsen af USA's eksploderende gæld.

I USA har præsident Barack Obama og kongressen holdt fem møder på fem dage om landets katastrofale økonomi.

Og heller ikke i går, torsdag, formåede præsidenten at skabe politisk enighed om en aftale, der skal få styr på at nedbringe landets eksploderende gæld.

Fredag holder forhandlingerne hviledag, men præsiden Obama advarede sine republikanske modstandere om, at tiden er inde til at nå til enighed i forhandlingerne hurtigst muligt, ellers venter en potentiel katastrofal betalingsstandsning i begyndelsen af august.

Derfor opfordrede han sine politiske medspillere og modstandere til tidligt i morgen, lørdag, at have en plan klar om fremtidens skattestigninger og offentlige nedskæringer.

Præsidenten har gjort det klart, at han modsætter sig en kortsigtet aftale, og at han forlanger "den størst mulige aftale" om at nedbringe den enorme gæld, fortæller en demokratisk kilde tæt på forhandlingerne til CNN.

Obama understreger gang på gang situationens historiske alvor.

Embedsmænd har advaret om, at hvis politikerne ikke bliver enige om at hæve USA's gældsloft på 14.300 milliarder dollar, kan landet ikke betale af på sin gæld eller lønninger til offentligt ansatte fra 2. august i år.

Kilde: CNN