Obama hylder afslutningen på Afghanistan-mission
USA's præsident, Barack Obama, hylder afslutningen på Natos kampmission i Afghanistan. Amerikas længste krig slutter ansvarligt, siger han Foto: J. Scott Applewhite/AP
USA's præsident er glad for, at Nato-kampmission i Afghanistan er slut. Men landet er stadig "et farligt sted"

Den amerikanske præsident, Barack Obama, kalder det i en erklæring for en milepæl, at Nato søndag formelt har afsluttet sin lange kampmission i Afghanistan.

Imidlertid advarer præsidenten om, at Afghanistan stadig "er et farligt sted".

- I mere end 13 år, lige siden 3000 menneskeliv blev taget fra os 11. september 2001, har vores nation været i krig i Afghanistan, siger Obama i sin erklæring.

Det er en henvisning til det store terrorangreb på New York og Washington, hvor terrorister fra al-Qaeda angreb mål i de to storbyer med kaprede passagerfly.

USA fik derpå til angreb på Afghanistan for at knuse al-Qaeda, hvis ledelse og mange fodfolk holdt til i landet.

I 2011 blev al-Qaeda-lederen Osama bin Laden dræbt af amerikanske elitestyrker. Det skete dog i Pakistan, hvor bin Laden skjulte sig.

- Takket være ekstraordinære ofre fra vore mænd og kvinder i uniform slutter vores kampmission i Afghanistan nu. Den længste krig i Amerikas historie ender med et ansvarligt resultat, sige Obama.

Sikkerheden i Afghanistan er nu overtaget af 350.000 afghanske sikkerhedsstyrker.

Den internationale koalition er fortsat til stede i landet, men fra 1. januar 2015 bliver det som en styrke, der træner og uddanner de afghanske soldater og sikkerhedsfolk.

/ritzau/AFP