Obama erkender: Jeg fik ikke skabt samling
Splittelsen i Washington er større end nogensinde, siger Obama forud for den afgørende fase i valgkampen.

USA's præsident, Barack Obama, blev i 2008 valgt på løfter om "håb og forandring", der også skulle ændre det politiske klima i Washington.

Efter tre og et halvt år i Det Hvide Hus erkender præsidenten nu, at han ikke har skabt mere samling i amerikansk politik.

- Washington synes lige så hårdt ramt, som for fire år siden, siger Obama i et interview med tv-stationen CBS, hvori han erkender, at kløften mellem demokrater og republikanere er større end nogensinde.

- Den fejl, som jeg har begået i min første regeringsperiode - eller i de første år af den - var, at jeg troede, det gjaldt om at føre den rigtige politik, siger Obama og tilføjer:

- Og det er vigtigt at føre den rigtige politik. Men det ligger også i embedet, at man skal fortælle den amerikanske befolkning en historie, som øger følelsen af enhed, formål og optimisme - ikke mindst i hårde tider.

- Efter mine første to år tror jeg, at det var en udbredt opfattelse, at han har klaret ret så meget, men hvor er historien, hvor han fortæller os, hvor han bevæger sig hen.

- Og jeg mener, at det var en berettiget kritik, siger den demokratiske præsident i tv-interviewet, som bliver sendt i dets fulde længde søndag og mandag.

Obama håber, at han kan rette op på situationen ved "at komme mere væk fra Washington og tilbringe mere tid sammen med den amerikanske befolkning og lytte til den."

- Det er nødvendigt, at jeg gør det bedre i min anden regeringsperiode, siger Obama.

Hans republikanske rival Mitt Romney har været hurtigt ude og kritisere udtalelserne fra præsidenten, og han siger, at Obamas problem ikke er manglende kontakt med befolkningen, men det han siger:

- Præsident Obama mener, at millioner af amerikanere har mistet deres hjem, deres job og hele rammen om deres tilværelse, fordi han ikke fik fortalt dem en god historie.

- Det at være præsident handler ikke om at fortælle en god historie, men om at lede, siger Romney i en erklæring.

/ritzau/Reuters