Forkert fordom: Nyuddannede er klar til at flytte landsdel for at få job

(Foto: Foto: Mie Dalskov Pihl, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd / Juliane Marie Neiiendam, Ingeniørforeningen, IDA)

Nyuddannede akademikere er mobile som aldrig før og flytter gerne landsdel for at lande det rigtige job. Det viser nye tal fra Ingeniørforeningen, IDA.

Når nyuddannede ingeniører og it-profesionelle træder ud fra uddannelsesinstitutionerne for sidste gang, sætter jobjagten ind.

På trods af det økonomiske opsving, er det dog ikke altid nemt for de unge akademikere at få foden inden for på arbejdsmarkedet, og det afspejler sig i deres lyst til at flytte langt for at komme i job.

Det viser en ny undersøgelse foretaget af Ingeniørforeningen, IDA, blandt 1.500 af deres nyuddannede medlemmer. Godt 20 procent siger klart ja til at flytte landsdel for et godt job, mens knap 50 procent svarer muligvis. En tendens der gør sig gældende blandt alle nyuddannede akademikere ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Det er ifølge Formand for Ansattes Råd i IDA, Juliane Marie Neiiendam, et udtryk for, at de unge i dag er langt mere mobile end tidligere generationer.

- Man har ofte diskuteret, hvor stor mobiliteten egentlig er blandt de unge, men de her tal viser helt tydeligt, at vores nyuddannede er parate til at flytte landsdel for at få et godt job, siger hun og fortsætter:

- Det er en fejlbehæftet fordom, at de nyuddannede ikke er parate til at flytte udenfor hovedstadsområdet for at komme i arbejde, understreger hun.

Hun peger på, at verden på mange måder er blevet mindre for de unge, der gerne tager nogle år i en anden del af landet for at komme i gang med karrieren. Det betyder ligeledes mere at få det rigtige job, frem for bare at få et job, mener hun.

- Det er et spørgsmål om, hvor man kan finde et job, som man brænder for og som passer til den profil, man har. I dag er det vigtigt for mange at jobbet giver mening. Derfor vil mange gerne flytte landsdel, hvis de får et spændende job, siger hun.

Finanskrisen spiller en rolle

Mie Dalskov Pihl er chefanalytiker hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Hun fortæller, at tendensen, som Ingeniørforeningen, IDA ser hos deres nyuddannede medlemmer, er en bredere tendens, som gør sig gældende hos alle nyuddannede akademikere. 

Udefrakommende faktorer som finanskrisen og fremdriftsreformen spiller ifølge Mie Dalskov Pihl en betydelig rolle i den ændrede adfærd hos de nyuddannede.

- Finanskrisen har gjort, at vi er blevet mindet om, at mobilitet er nødvendigt, og det husker vi stadig, siger hun og fortsætter:

- På den ene side har vi et arbejdsmarked, der buldrer derudad, som burde gøre det nemt at være nyuddannet. Men på den anden side har vi nogle strukturer som f.eks. fremdriftsreformen, der gør, at det måske ikke er så nemt igen, fordi der er rigtig mange nyuddannede i disse år, fortæller hun.

Hun påpeger, at erfaring er en enorm vigtig faktor for at få et job, og fordi erfaring netop er det de nyuddannede mangler, giver det god mening for den enkelte at være mobil for at kickstarte sit arbejdsliv. 

- Vores analyser viser, at der er et vindue for nyuddannede for at komme i job. Hvis man går ledig i mere end seks måneder, kan det få store konsekvenser for ens indkomst fremover. Derfor giver det rigtig god mening, at de unge vil imødekomme det ved at flytte for jobbet, siger hun.