Af Mette Højbjergmeho@avisen.dk@ANMELDELSE BRØD MED INDRYK:Hvis man hører til typen, der nytårsaften vralter rundt ved midnatstid med en kæp i øret, en flaske boblevand i hånden og skråler godt nytår er der ingen grund til at læse videre her. Kvaliteten af de tre flasker boblevand, Nyhedsavisen har valgt at teste, er for høj til den slags ballade, ligesom det meste andet, der koster over 29,75. Faktisk skal man være forsigtig med at spilde mousserende vin af god kvalitet nytårsaften ¿ eller i al fald afpasse tidspunkt, beruselsesgrad og kvalitet. Men boblevand skal der til.Lige siden benediktinermunken, dom Pierre Pérignon, i 1600-tallet fik styr på den sekundære gæringsproces, der skaber kuldioxiden og dermed boblerne, har der været produceret champagne og lignende produkter efter den traditionelle metode ¿det vil sige to tidskrævende og dyre produktionsprocesser. Franskmænd vil hævde, at kun mousserende vin fra Champagne distriktet er værd at røre, men hvis kvalitet skal stå mål med prisen, er der også andre med kvalificerede bud. Alle verdensdele forsøger sig, og fra blandt andet Italien, Spanien og Argentina er der rigtig gode bud på bobler. Undertegnede må imidlertid erkende, at hun et langt stykke af vejen er enig med franskmændene. Bevares, der findes strålende Spumante og cremant, men vil man åbne tegnebogen og vælge klogt, er de rigtige, franske løsninger oftest de bedste.
Boblende fornjelser
Vi begynder i Champagne, hvor favoritbuddet er vinhandler Suensons Gosset Brut Excellence. Huset Gosset leverer champagne i mange kvaliteter, og Excellencen har små fine bobler, flot bouquet og end ikke en snert af den surhed, der hører tarvelige champagner til. Den er kun ren fornøjelse ¿ og til 249 kroner er der utrolig meget kvalitet.Fra decembers tilbudsjungle har landets Skjold Burne butikker et interessant bud, der repræsenterer Champagnedistriktets ældste hus, Ruinart. I en lidt atypisk gennemsigtig flaske, der viser den smukke farve, sælges Blanc de Blanc Ruinart Brut på tilbud til 399 kroner (normalpris 449). Mange penge, og derfor er Ruinarten alt for god til midnatsskåleri, hvor folk næppe kan smage den fine, perlende sag. Men vil man flotte sig med et glas eller to tidligt på aftenen, er her virkelig noget at komme efter.Har julen slået bunden ud af budgettet, byder Vinovenue på pæn kvalitet til en hund , men så må vi også forlade Champagne og drage til Italien. Calvi Brut på Pinot Nero har få bobler, men en fin, tør smag. Når den drikkes for sig selv, er den rigtig dejlig, men holdt op mod de henholdsvis 2,5 og 4 gange så dyre champagner falder den igennem. Sådan er der altså i vinbranchen rimelighed til. Calvi en har mange konkurrenter i prislejet, men hører til i den pænere ende. Måske skulle man kombinere sig frem og drikke det hele om tre dage: Ruinart, fordi den er virkelig skøn for alle sanser, Gosset, fordi den er lækker at drikke ¿ særligt til prisen ¿ og Calvien i år nok mest til at skåle i ved midnatstid. Godt nytår uanset valget.