Nyt ungdomshus kan redde julefreden
Ungdomshuset ? Fond overvejer at købe et alternativ til Ungdomshuset på Jagtvej. Det kræver, at kommunen eller private vil hjælpe, men København har umiddelbart ingen store bygninger, der står tomme eller er klar til salg

Naboer, butikker, politikere og politi har fået et halmstrå at klynge sig til i håbet om, at konflikten med Ungdomshuset på Nørrebro finder en fredelig løsning.
Tidligt i dag mødes bestyrelsen i Fonden Jagtvej 69 for at finde ud af, om den skal købe et andet hus til de unge.
»Vi skal undersøge, om medlemmerne i fonden også vil bidrage, hvis løsningen bliver en anden. Jeg kan ikke udtale mig om det i detaljer, men flere mener, at det er fantastisk vigtigt at finde en fredelig udvej og en løsning, så vi undgår den slags problemer, som vi så i weekenden,« fortæller advokat Lulla Forchhammer, bestyrelsesmedlem i Fonden Jagtvej 69.

De unge skal sige ja

Normalt kan pengene i en fond ikke bare flyttes til et nyt formål, men Fonden Jagtvej 69 er aldrig formelt blevet dannet. Derfor kan de millioner af kroner, som fonden tidligere har tilbudt Faderhuset for at sælge Ungdomshuset på Jagtvej, stadig nå at blive brugt på et andet hus.
Kravet er, at de unge på Jagtvej siger god for idéen, og at nogen skal hjælpe til med at finde oplagte muligheder. Allerhelst politikerne i Københavns Kommune.
»Min opfattelse er, at de skal komme med et konkret forslag. Hvor der er vilje, er der vej,« siger Lulla Forchhammer, som dog ikke vil afvise, at private også kan hjælpe til med en løsning.
»Hvis der er nogen, der melder sig på banen med et tilbud til de unge til en pris, man kan betale, så kan alt lade sig gøre, så længe de unge synes, det er en god idé. Men det skal være på deres præmisser. Det er hævet over enhver tvivl,« erklærer advokaten.

Kommune har intet hus

Politikerne i København har længe fortalt, at det ikke er op til dem at finde et hus til de unge. Og selv hvis de ville, har de reelt ikke nogen mulighed for at finde et. Københavns Kommune har ifølge økonomiforvaltningen ingen større bygninger til salg, og ingen af de eksisterende skoler, plejehjem, biblioteker eller brandstationer kan undværes.
Det oplyser Karen Mosbech, direktør i Københavns Ejendomme, som administrerer kommunens bygninger.
»Alle bygninger bliver brugt til kommunale formål. Nogle gange har vi noget tomt, men det har vi ikke i øjeblikket, og så vidt vi ved, bliver intet tomt i den nærmeste fremtid,« siger hun.
Fonden får heller ikke den store håndsrækning fra de private boligselskaber. Nyhedsavisen har spurgt direktør i Boligselskabernes Landsforening, Gert Nielsen, om nogle af boligselskaberne i København eventuelt har et sted på hånden, som de kan stille til rådighed for de unge.
Svaret lød kortfattet gennem direktørens sekretær, at man »ikke har nogen holdning til Ungdomshuset«.
Kender du til en tom bygning, der måske kan bruges som nyt ungdomshus, er du velkommen til at sende os et praj på kobenhavn@avisen.dk.